BATTERILAGRING: Kontorbygget Skipet satser på å bruke elbatterier som batteribank for å ta strømtoppene – det skal stå ferdig i slutten av 2020.

Bærekraft er big business

Solstrandkonferansen gjør god butikk bedre. – Vi viser at bærekraft er lønnsomt, sier Tommy Hagenes i Bergen gruppe.

Publisert Sist oppdatert

Den årlige Solstrandkonferansen har nytt tema: Bærekraftig big business.

– Det setter agendaen for hva som skjer – det blir litt å gå fra handling til ord, smiler Hagenes. Han er fagansvarlig i Nemitek, Bergen gruppe. Styret i gruppen har tenkt nytt foran årets storarrangement på Solstrand 30. og 31. januar.
– Styremøtene våre har handlet om hvordan vi skal gjøre Solstrand så bra og så aktuelt som mulig, forteller han.

Resultatet har fått overskriften «Bærekraftig big business».
– Vi har veldig mange gode talere som skal snakke om hva de gjør og vise at bærekraft er lønnsomt, sier Hagenes.

Koster ikke ekstra

Han vil ikke være med på at en konferanse om bærekraft er å slå inn åpne dører:

– I bransjen har bærekraft gjerne vært noe som vi snakker om, og så har det kostet litt ekstra å være bærekraftig. Men nå er det veldig enkelt å ta bærekraftige valg, for det er faktisk lønnsomt. Vi har nådd det punktet hvor det å gjøre et bærekraftig valg, ikke lenger er noen høy investering, men noe som vi må gjøre og som faktisk er lønnsomt. Mange av foredragsholderne våre vil få frem gode historier om hvorfor de har valgt bærekraftig, sier Tommy Hagenes i Bergen gruppe.

FN-mål

Kai Grieg fra FN-Sambandet legger grunnlaget med å snakke om FNs bærekraftsmål nummer 11: Bærekraftige byer og samfunn. Håkon Iversen er utviklingssjef for smarte byer og bygg i Cowi. Han tar for seg bærekraftig byutvikling, mens NHH-forskeren Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen presenteres som «bærekraftseventyrere» og prøver å svare på hvordan bedrifter kan forene bærekraft og lønnsomhet.

BUSINESS: Tommy Hagenes og resten av Bergen gruppe skal vise hvordan bærekraft er lønnsomt.

Bærekraftsjef Ørjan Kongsvik Aall i Sweco tar for seg hvordan livsløpsanalyser – LCA – kan brukes som verktøy for å kutte klimagassutslipp. Kjersti Haukeland Eiken har bygget opp og ledet Innolab, innovasjonssenteret i Bergen kommune som blant annet ser på samspill og deling mellom offentlige og private. Kommunaldirektør Harm-Christian Tolden i Bergen utfordrer om kultur – han vil løfte inn kulturen som en egen dimensjon i bærekraft.

Proptech og bilbatterier

Regiondirektør Jorunn Nerheim i Obos, konferansier Henrik Aase, teknisk direktør Tor Olsen i AF Gruppen, digital utviklingsleder Rune Winther i Multiconsult og bim-ansvarlig Kine Abbott Solberg i Sweco tar for seg bærekraft hva hver sine perspektiver.

I tillegg blir det konkrete eksempler fra bærekraft i energitekniske løsninger på Powerhouse Brattørkaia, proptech i Frydenbø Eiendom og bilbatterier til strømlagring i Skipet. Dem er det henholdsvis sjefrådgiver Bjørn Jenssen i Skanska; driftssjef Tore Lilletvedt og konserndirektør Håvard Fjæreide i Frydenbø; og prosjektdirektør Gunnar Hernborg i GC Rieber og daglig leder Trygve Burchardt i Eco Stor og Eco Home som presenterer.

Powered by Labrador CMS