BÆREKRAFT
– Lett å bli handlingslammet
Høyre, venstre eller beint frem? Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av bærekraftige valgalternativer.
– Jeg ser utelukkende muligheter, men det er klart at valgene er mange og at det derfor er lett å bli litt handlingslammet, sier Sofie Osbeck.
Hun er ny gruppeleder for bærekraft ved Swecos Bergenskontor. En av de viktigste oppgavene hennes blir å vise vei i jungelen.
– Utfordringen for de som ikke klarer å bestemme seg og dermed venter, er at de raskt blir stående bakerst i køen. Faren for de som er «first movers», er selvfølgelig at de risikerer å ta noen valg som det i ettertid viser seg at kanskje kunne vært bedre. Man lærer uansett mye på veien og man er mange erfaringer rikere enn de som ikke turte, sier Osbeck.
Nordisk erfaring
Hun kommer fra Sverige, men har de siste årene bodd og jobbet i Bergen, hvor hun har vært avdelingsleder for Entro i Norge. Hun har tidligere vært administrerende direktør for den svenske delen av Entro. Før den tid jobbet hun for Fortum varme og WSP.
– De siste ti årene har jeg jobbet med forbedringsarbeid hos mange av de største byggeierne i Norden. Jeg har blant annet jobbet med energieffektivisering og avfallsreduksjon, med mål om å kutte både kostnader og klimagassutslipp. Nå gleder jeg meg til å bistå ulike typer virksomheter med å ta den grønne husvasken, sånn at de er rigget for kravene som kommer, sier Osbeck.
Godt fremme i skoene
Hun forteller at hun opplever bergenske selskaper som langt fremt i skoene, også når det gjelder bærekraft.
– Det er mange av aktørene i Bergen som satser og som viser vei. Jeg har de siste årene jobbet mye med mange nordiske aktører, og erfaringen min er at løsningene varierer en del både fra land til land, men også fra by til by. Ingen av valgene trenger å være mer riktige enn de andre, det handler både om kultur og naturgitte forutsetninger. Mitt utgangspunkt er at vi kan lære av hverandre, sier Osbeck.
Hun anbefaler derfor aktørene å være åpne for nye tanker, teknologier og løsninger. Men hun understreker likevel viktigheten av å pilotere nye løsninger i mindre skala før de setter de ut i fullskala.
– Skaler når du ser at noe fungerer, da slipper man å gå på de store og kostbare feilene, sier Osbeck.
Økonomi og bærekraft i tospann
I Sweco er hun gruppeleder for 15 klima-, energi- og bærekraftsrådgivere på bergenskontoret. En viktig del av jobben er å bidra til å rigge næringslivet for endringene den mye omtalte EU-taksonomien medfører.
– Jeg kom til Sweco fordi jeg har mål om å bidra til en raskere skalering av den grønne omstillingen, og da opplevde jeg at Sweco var riktig sted for meg, med tanke på kolleger, kunder og prosjekter. Den reisen vi har foran oss vil være helt annerledes enn hva vi har gjort til nå, både når det kommer til effektivisering av ressursbruk for å kutte kostnader, og når det kommer til klimatiltak, sier Osbeck.
Hun ser mange muligheter og mener at det er svært spennende tider vi har foran oss.
– Plutselig møtes økonomen og ingeniøren i finanssektoren for å vurdere virksomheters verdi gjennom bærekraft. Det er veldig spennende og jeg gleder meg til å bistå virksomheter med å utarbeide klimagassregnskap og å rigge dem for grønn drift, sier Osbeck.
Hun understreker at dette innebærer at man er redelig i sin rapportering, samtidig som det også er avgjørende at den grønne tankegangen gjennomsyrer hele forretningsmodellen.
– Dette er utfordringer jeg ser frem til å jobbe med, sier Sofie Osbeck.
MER OM BÆREKRAFT
-
Stikker klimagassmetodikken kjepper i hjulene for ombruk?
Bevaring av eksisterende bygg og bruk av ombruksprodukter fremmer omstillingen til en sirkulær økonomi, men utgjør også det største potensialet for klimagassreduksjon i bygg. Imidlertid er metoden for klimagassberegninger ved ombruk fortsatt uklar og skaper en usikkerhet for hvor store besparelser ombruk kan bidra til.
-
Nye anbefalinger for lavutslippsventilasjon i bygg
Hva skal til for å få god og smart ventilasjon med lavt klimafotavtrykk? Nå kommer forskere med forslag til flere tiltak som kan få ned utslipp fra ventilasjonssystemer.
-
Trox Auranor feirer 50-årsjubileum
JAREN: I vår var det 50 år siden det hele startet i en leilighet på Furuset. I november er det 50 år siden de ble hadelendinger. Trox Auranor jubilerer i år.
-
Har utredet et mulig krav til nullutslipp og fossilfrie byggeplasser
Miljødirektoratet har utredet et mulig krav om utslippsfrie og fossilfrie bygge- og anleggsplasser i offentlige anskaffelser. I utredningen redegjøres det for hvordan et slikt krav kan innrettes, og hvordan det kan sameksistere med de krav som allerede følger av anskaffelsesregelverket.
-
Hvordan går det med omstillingen av Norge?
Norge er i omstilling, men hvordan går det egentlig? Og lar det seg måle? Abelia gjør et godt forsøk på dette i deres omstillingsbarometer som de har laget i en årrekke. Anne Sofie har snakket med Fernanda Winger Eggen, fagleder for analyse i Abelia.
-
Unikt samarbeid i bygg- og anleggsbransjen
– Dette er startskuddet, jeg gleder meg til å se hva vi skal få til i fellesskap, sier Lisa Bernhardsen, leder for bærekraftrapportering i AF Gruppen.
-
Derfor energieffektiviserer de ikke
OSLO SENTRUM: Staten bruker 4,8 milliarder til å støtte at folk bruker strøm, mens husstandene får mindre enn en femtedel til å energieffektivisere. Ny forskning viser hvorfor ikke flere effektiviserer.
-
Slik vil de spare 11.000 liter vann i året per person
EDINBURGH: Vaskemaskinen blir nesten overflødig. En ny bevegelse legger opp til å klare seg gjennom hverdagen uten å vaske klær.
-
– Ufortjent kritikk av Breeam
Breeam er slett ikke dyr konsulentmat – det er et godt styringsverktøy for den som ønsker å bygge et bærekraftig bygg. Det mener Audun Hammerseth i Itech, som protesterer mot Breeam-kritikken fra Fredensborg.
-
Markedsføring av bærekraftspåstander slått ned på i EU
Zalando har gjennom flere år brukt frittstående og generelle bærekraftspåstander i sin markedsføring. Det er det nå slutt på etter en felleseuropeisk tilsynssak mot Zalando. Hva innebærer saken, og har den noen betydning for andre bransjer enn klesindustrien?
-
Må bli mer opptatt av å hjelpe kunden
KLØFTA: De vil selge noe mer enn bare billige produkter. – Vi må hjelpe kunden med å velge de gode løsningene, sier Konekta-sjef Line Ekroll Dyb.
-
Matindustrien vil ha varmepumper
KÖLN: Matindustrien står i kø for å kjøpe varmepumper. – Tidligere måtte folkene våre løpe rundt og finne kundene. Nå er det kundene som kommer og spør, sier Tor Hodne.