
BÆREKRAFT
– Lett å bli handlingslammet
Høyre, venstre eller beint frem? Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av bærekraftige valgalternativer.
– Jeg ser utelukkende muligheter, men det er klart at valgene er mange og at det derfor er lett å bli litt handlingslammet, sier Sofie Osbeck.
Hun er ny gruppeleder for bærekraft ved Swecos Bergenskontor. En av de viktigste oppgavene hennes blir å vise vei i jungelen.
– Utfordringen for de som ikke klarer å bestemme seg og dermed venter, er at de raskt blir stående bakerst i køen. Faren for de som er «first movers», er selvfølgelig at de risikerer å ta noen valg som det i ettertid viser seg at kanskje kunne vært bedre. Man lærer uansett mye på veien og man er mange erfaringer rikere enn de som ikke turte, sier Osbeck.
Nordisk erfaring
Hun kommer fra Sverige, men har de siste årene bodd og jobbet i Bergen, hvor hun har vært avdelingsleder for Entro i Norge. Hun har tidligere vært administrerende direktør for den svenske delen av Entro. Før den tid jobbet hun for Fortum varme og WSP.
– De siste ti årene har jeg jobbet med forbedringsarbeid hos mange av de største byggeierne i Norden. Jeg har blant annet jobbet med energieffektivisering og avfallsreduksjon, med mål om å kutte både kostnader og klimagassutslipp. Nå gleder jeg meg til å bistå ulike typer virksomheter med å ta den grønne husvasken, sånn at de er rigget for kravene som kommer, sier Osbeck.
Godt fremme i skoene
Hun forteller at hun opplever bergenske selskaper som langt fremt i skoene, også når det gjelder bærekraft.
– Det er mange av aktørene i Bergen som satser og som viser vei. Jeg har de siste årene jobbet mye med mange nordiske aktører, og erfaringen min er at løsningene varierer en del både fra land til land, men også fra by til by. Ingen av valgene trenger å være mer riktige enn de andre, det handler både om kultur og naturgitte forutsetninger. Mitt utgangspunkt er at vi kan lære av hverandre, sier Osbeck.
Hun anbefaler derfor aktørene å være åpne for nye tanker, teknologier og løsninger. Men hun understreker likevel viktigheten av å pilotere nye løsninger i mindre skala før de setter de ut i fullskala.
– Skaler når du ser at noe fungerer, da slipper man å gå på de store og kostbare feilene, sier Osbeck.
Økonomi og bærekraft i tospann
I Sweco er hun gruppeleder for 15 klima-, energi- og bærekraftsrådgivere på bergenskontoret. En viktig del av jobben er å bidra til å rigge næringslivet for endringene den mye omtalte EU-taksonomien medfører.
– Jeg kom til Sweco fordi jeg har mål om å bidra til en raskere skalering av den grønne omstillingen, og da opplevde jeg at Sweco var riktig sted for meg, med tanke på kolleger, kunder og prosjekter. Den reisen vi har foran oss vil være helt annerledes enn hva vi har gjort til nå, både når det kommer til effektivisering av ressursbruk for å kutte kostnader, og når det kommer til klimatiltak, sier Osbeck.
Hun ser mange muligheter og mener at det er svært spennende tider vi har foran oss.
– Plutselig møtes økonomen og ingeniøren i finanssektoren for å vurdere virksomheters verdi gjennom bærekraft. Det er veldig spennende og jeg gleder meg til å bistå virksomheter med å utarbeide klimagassregnskap og å rigge dem for grønn drift, sier Osbeck.
Hun understreker at dette innebærer at man er redelig i sin rapportering, samtidig som det også er avgjørende at den grønne tankegangen gjennomsyrer hele forretningsmodellen.
– Dette er utfordringer jeg ser frem til å jobbe med, sier Sofie Osbeck.
MER OM BÆREKRAFT
-
Slik lykkes du med bærekraftledelse
Flere og flere organisasjoner omfavner bærekraftsmålene. I webinaret «Introduksjon til bærekraftsledelse» tilbyr Isak Oksvold innsikt i hvordan du kan lykkes med bærekraftledelse i din bedrift.
-
Støtter strøm – ignorerer energisparing
LILLESTRØM: Varmepumper og solceller er for dyrt. Men det som subsidieres, er strøm, ikke energisparing. – Misbruk av verdifull kraft, sier Truls Gulowsen i Naturvernforbundet
-
Dropper krav for å få fart på byggingen
MÜNCHEN: Er det greit å droppe de tekniske kravene for å kunne bygge mer og billigere? Ja, det er klimavennlig og ressursbesparende, mener tyske bransjefolk og politikere.
-
Fra VM-fest til Nordnorske VVS-dager
Lindab starter opp produksjon i Tromsø, og salgs- og markedssjef Stefan Myhre Pettersen gleder seg til å stå på stand og holde foredrag på Nordnorske VVS-dager i Tromsø. Han vil ta ting ned på jorden igjen og vise hvordan kundene deres kan gjøre ting litt mer bærekraftig.
-
Hvorfor henger Nordnorge etter på BREEAM?
Hvorfor Nord-Norge henger etter BREEAM-sertifisering møter ofte kritikk, men hvor mye av den er egentlig berettiget? Audun Hammerseth fra itech vil fortelle hvordan BREEAM NOR kan benyttes som et godt styringsverktøy, og hvordan det gir verdi og ikke bare kostnader.
-
Klimakrav i TEK?
Myndighetene utreder nå mulige klimakrav i TEK. Hvilke vurderinger gjøres når dette skal utredes og hvilke hensyn må tas? Vil vi få et tallfestet krav til maksimale utslipp? Tusen takk for praten, Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.
-
Energiteknisk konferanse 2025: Her er fagprogrammet
Energi står sentralt i den offentlige debatten, men energieffektivisering får ofte for lite oppmerksomhet. På konferansen deler bransjeaktører sine erfaringer, gir deg teknisk innsikt og viser konkrete prosjekteksempler på hva som venter oss fremover.
-
Jovisst, leverandørene kan og vil levere Grønn VVS
Thor-Jostein Egeland reiste spørsmål om hvordan Grønn VVS kan bli attraktivt å satse på for flere, også leverandørene. Jeg tror det er attraktivt allerede, men bestillerne må lokkes mer ut på banen.
-
Støp gjør gulvvarme til klimaversting
GÖTEBORG: Gulvvarmesystemet taper klimakampen mot radiatorene. Men det er ikke på grunn av varmeinstallasjonene – det er gulvet som utgjør forskjellen.
-
Lager aggregat av tre – men mest som gimmick
TRONDHEIM: Blir fremtidens luftbehandlingsaggregater laget av tre? Neppe, innrømmer Swegon, men produsenten er på jakt etter mer klimavennlige alternativer til stål.
-
Robotisering: Dataflyt fra BIM til produksjon og vice versa
Hvordan kan man få til dataflyt mellom BIM og byggeplass og ikke minst dra nytte av dette til både fysisk og virtuell robotisering? Her er landmålingskompetanse nøkkelkompetanse! Takk for praten Ole Martin Aune Nilsen og Gjermund Wold i Skanska
-
Skandinavisk luft i arabisk varme
RIYADH: Ute står bilkøene, men i parkeringshusene vil de ha grønn ventilasjon. – Bærekraft er et sentralt mål for prosjektene her, sier Systemairs sjef i Saudi-Arabia, Khalil El Ghazzi.