BÆREKRAFT
NemiTek bygger bærekraftstrategi
NemiTek tar nytt initiativ innen bærekraft og måler engasjementet blant medlemmene.
- Som forening er vi først og fremst opptatt av å dekke medlemmenes behov for kompetanse innen bærekraft. Videre vil vi også å bidra til at VVS-bransjen blir best mulig rustet til å kunne oppnå nye markedsmuligheter som en løsningsleverandører innen bærekraft, sier daglig leder i NemiTek, Thor-Jostein Egeland.
Thor-Jostein Egeland: Bærekraftsledelse som konkurransefortrinn
Medlemsundersøkelse
NemiTek har i disse dager sendt ut en spørreundersøkelse om bærekraft til medlemmene for å kartlegge interesse og kompetansebehov.
- Generelt er vi svært opptatt av å lytte til medlemmene våre, også når det kommer til dette teamet. Bærekraftstrategien som vi er i gang med å bygge vil være medlemsrettet og fokusere på mulighetsrommet og det skapende som ligger i bærekraft, sier Egeland.
Han håper at så mange som mulig svarer på undersøkelsen som er sendt ut.
- Mengden data vi får tilbake er viktig. Får vi mange til å svare vil vi kunne spisse strategien ytterligere og gi hvert enkelt medlem et bedre tilbud av produkter og tjenester.
Gir muligheter
Bærekraft og miljø blir stadig viktigere for rammebetingelsene for bygg- og eiendomsbransjen. Og endringene kommer raskt. Det skaper utfordringer, men også muligheter for VVS-bransjen. Store muligheter, ifølge Harald Jarnes Lillebø.
- Jeg mener at NemiTeks medlemmer har fantastiske muligheter fremover. Vi vil både kunne få økte oppdrag og ikke minst få nye og mer sentrale roller i arbeidet med fremtidens bygg. Omstillingen til bærekraft flytter fokus fra kvantitet og prismarginer, til kvalitet og holdbarhet. Vår rolle som leverandør av produkter og tjenester til fremtidens bygninger vil kunne gå fra en mer usynlig underleverandør til å bli nøkkelpersoner som bidrar med smarte løsninger, mener Lillebø.
Harald J. Lillebø: Bærekraftsomstilling kan gi store muligheter for VVS-bransjen
Lillebø er daglig leder i Energiråd AS. Nylig gikk han ut av hovedstyret i NemiTek etter en lang periode som nestleder.
- Vi vil bli etterspurt for den kunnskap vi har til å kunne sikre at ønskede kvaliteter faktisk blir oppnådd. Fra fokus på lavest mulig pris ved innkjøp, vil fokus flyttes til hele livsløpet. Fra dagens fokus på å tilfredstille minimumskrav, vil bærekraft flytte fokus over på hvordan man kan få til smarte og sirkulære løsninger, med minst mulig ressursbruk. Å være bærekraftig er ikke en statisk tilstand, men en prosess for stadig å bli bedre. Vi har fremover mulighet til å bli en løsningsleverandør som bidrar til å skape et mer bærekraftig samfunn.
- Når stadig færre bygg skal rives og mer skal rehabiliteres, vil behovet for kunnskap til å finne de beste løsninger for hvert enkelt tilfelle, gi oss spesielt store muligheter, fremhever han.
Spesialkompetanse innen bærekraft
Nå er Lillebø og Energiråd AS engasjert av foreningen for å bygge NemiTeks nye strategi innen bærekraft.
- Jeg og mine kolleger i Energiråd har vært engasjert i foreningen i mange ulike roller over lang tid. Vår omfattende kjennskap til foreningen, kombinert med vår spesialkompetanse innen bærekraft, gjør at vi er engasjert til å bidra i utviklingen av bærekaftsområdet for foreningen.
- Medlemsundersøkelsen som nå er ute er noe av det vi har arbeidet med og vi ser frem til å være aktivt engasjert i det videre arbeidet med å få frem nye tilbud og tjenester. Her vil det komme mange nye og spennende tilbud, som vil gjøre medlemskapet i NemiTek enda mer verdifullt i tiden fremover, sier Lillebø.
#bærekraft
-
Stikker klimagassmetodikken kjepper i hjulene for ombruk?
Bevaring av eksisterende bygg og bruk av ombruksprodukter fremmer omstillingen til en sirkulær økonomi, men utgjør også det største potensialet for klimagassreduksjon i bygg. Imidlertid er metoden for klimagassberegninger ved ombruk fortsatt uklar og skaper en usikkerhet for hvor store besparelser ombruk kan bidra til.
-
Nye anbefalinger for lavutslippsventilasjon i bygg
Hva skal til for å få god og smart ventilasjon med lavt klimafotavtrykk? Nå kommer forskere med forslag til flere tiltak som kan få ned utslipp fra ventilasjonssystemer.
-
Trox Auranor feirer 50-årsjubileum
JAREN: I vår var det 50 år siden det hele startet i en leilighet på Furuset. I november er det 50 år siden de ble hadelendinger. Trox Auranor jubilerer i år.
-
Har utredet et mulig krav til nullutslipp og fossilfrie byggeplasser
Miljødirektoratet har utredet et mulig krav om utslippsfrie og fossilfrie bygge- og anleggsplasser i offentlige anskaffelser. I utredningen redegjøres det for hvordan et slikt krav kan innrettes, og hvordan det kan sameksistere med de krav som allerede følger av anskaffelsesregelverket.
-
Hvordan går det med omstillingen av Norge?
Norge er i omstilling, men hvordan går det egentlig? Og lar det seg måle? Abelia gjør et godt forsøk på dette i deres omstillingsbarometer som de har laget i en årrekke. Anne Sofie har snakket med Fernanda Winger Eggen, fagleder for analyse i Abelia.
-
Unikt samarbeid i bygg- og anleggsbransjen
– Dette er startskuddet, jeg gleder meg til å se hva vi skal få til i fellesskap, sier Lisa Bernhardsen, leder for bærekraftrapportering i AF Gruppen.
-
Derfor energieffektiviserer de ikke
OSLO SENTRUM: Staten bruker 4,8 milliarder til å støtte at folk bruker strøm, mens husstandene får mindre enn en femtedel til å energieffektivisere. Ny forskning viser hvorfor ikke flere effektiviserer.
-
Slik vil de spare 11.000 liter vann i året per person
EDINBURGH: Vaskemaskinen blir nesten overflødig. En ny bevegelse legger opp til å klare seg gjennom hverdagen uten å vaske klær.
-
– Ufortjent kritikk av Breeam
Breeam er slett ikke dyr konsulentmat – det er et godt styringsverktøy for den som ønsker å bygge et bærekraftig bygg. Det mener Audun Hammerseth i Itech, som protesterer mot Breeam-kritikken fra Fredensborg.
-
Markedsføring av bærekraftspåstander slått ned på i EU
Zalando har gjennom flere år brukt frittstående og generelle bærekraftspåstander i sin markedsføring. Det er det nå slutt på etter en felleseuropeisk tilsynssak mot Zalando. Hva innebærer saken, og har den noen betydning for andre bransjer enn klesindustrien?
-
Må bli mer opptatt av å hjelpe kunden
KLØFTA: De vil selge noe mer enn bare billige produkter. – Vi må hjelpe kunden med å velge de gode løsningene, sier Konekta-sjef Line Ekroll Dyb.
-
Matindustrien vil ha varmepumper
KÖLN: Matindustrien står i kø for å kjøpe varmepumper. – Tidligere måtte folkene våre løpe rundt og finne kundene. Nå er det kundene som kommer og spør, sier Tor Hodne.
-
Dropper Breeam fordi det ikke lønner seg
ARENDAL: Rapportering og konsulenter tar så mye tid og penger at bransjen ikke klarer å faktisk gjøre noe med miljøet. Nå har Fredensborg Bolig bestemt seg for å droppe Breeam fordi det ikke lønner seg.
-
Bærekraft-ildsjel vant hederspris
550 bransjekolleger møtte opp til det årlige rebusløpet i Oslo. Under middagen ble hedersprisene «Det Gylne Spjeld» og «Det Gylne Kar» delt ut til to respektive vinnere. «Karet» gikk til lederen av forskningsprosjektet Grønn VVS.
-
Sirkulær byggepraksis: Innsikt fra Nederland
Byggesektoren er avgjørende for å oppnå en sirkulær økonomi, da den står for store material- og ressursstrømmer over hele verden. Selv om denne sektoren har globale verdikjeder, påvirker nasjonale og regionale reguleringer sektoren sterkt. Nederland er kjent for å ha tatt en ledende rolle i overgangen til sirkulære praksiser siden 2016. Hvordan har dette initiativet påvirket det nederlandske samfunnet og spesielt byggeindustrien? I denne episoden får vi innsikt i sirkulære byggepraksiser i Nederland fra Vincent Gruis, professor i boligforvaltning ved Delft teknologiske universitet.
-
Hvordan få til et ombruksprosjekt? Erfaringer fra et byggherreperspektiv
Økt sirkularitet er et viktig grep for å redusere klimaendringer. Bygg- og eiendomsbransjen kan flagge med enkelte sirkulære pilotprosjekter. Men fremdeles er det en lang vei å gå for å få til en sirkulær omstilling av bransjen som helhet. Så hva skal til for å akselerere denne viktige omstillingen?