BAD TIL HJELP: Henry Olsen (til venstre) og Harald Øksnes i Puls og Sara Rasmussen i Bjørnefjorden kommune trekker frem den svingbare vasken sammen med toalettet som er bygd som et hjelpemiddel helt fra bunnen av, som gode løsninger for å gjøre det mulig for flere å klare mer selv.

Svingbar vask gjør det enklere å bo hjemme

Den svingbare vasken gjør at flere klarer seg uten hjelp. – Tanken er at folk skal bo lengst mulig hjemme, sier Sara Rasmussen i Bjørnefjorden kommune.

Published Last updated

Rasmussen og kollega Tove Gylløw driver velferdsteknologiprosjektet i den ferske vestlandskommunen. På Os vidaregåande skule har de innredet en visningsleilighet som demonstrerer at velferdsteknologi er så mye mer enn bare sensorer og digital overvåking.

Kroppsvasker

Smarthusgulvet oppdager det hvis beboeren faller. Men samtidig har leiligheten fått plass til alt fra et elektrisk vendelaken som gjør det enklere å snu seg i sengen, til en dusj med kroppsvasker slik at den som gjerne vil klare seg litt lenger uten hjelp, faktisk kan vaske og tørke seg selv.

Og så vasken, da:

– Jeg fant ut at Puls tenkte litt annerledes, blant annet med denne vasken. Alt vi har satt inn av velferdsteknologi i denne leiligheten, er slikt som fungerer i praksis slik at det kan prøves ut, forklarer hun.

Utnytter plassen

Vasken, det er en svingbar vask som danske Ropox har laget. Helseutstyrsleverandøren Puls selger den i Norge.

– Ofte har brukerne en bolig fra før. Det er om å gjøre å se hvordan man kan utnytte plassen i den boligen man har, forklarer produktspesialist Henry Olsen. Han reiser hjem til brukerne, ser på hva som er mulig å gjøre hjemme hos dem og hjelper til med søknaden til Nav.

– Ti–tolv kvadratmeter bad er ikke stort når du skal inn med hjelpemidler, en rullestol og kanskje to for å hjelpe deg, sier han. Dermed må han se på forflytningsmønsteret til den som skal bruke hjelpemidlene og tilpasse alt fra kjøkkenet til rørene på badet.

Vant konkurranse

Harald Øksnes er prosjektselger hos Puls. Kundene er entreprenører og rørleggere – produktene selges ikke til privatkunder.

– Denne vasken har vært i Danmark i mange år. Så hadde Omsorgsbygg i Oslo en innovasjonskonkurranse i 2017. Tre av løsningene ble valgt ut til å jobbes videre med, blant annet den svingbare vasken, forteller han.

Poenget er at vasken kan svinges slik at det for eksempel går an å vaske hendene mens du sitter på toalettet. Dermed kan brukeren løfte seg bort på rullestolen med rene hender etterpå – eller vaske seg i den posisjonen som er best

En av bieffektene er at når brukeren er dement, kan pleieren sitte rett overfor ham eller henne og få øyekontakt mens hendene vaskes. Øyekontakten gjør ofte at brukeren blir mindre stresset og oppkavet.

Mestring og verdighet

Øksnes holder kontakten med entreprenører, arkitekter, rørleggere, rådgivende ingeniører og byggherrer.

– Veferdsteknologi er hjelpemidler som gjør at folk kan bo lenger hjemme. Men vasken har også vært på det danske sykehjemsmarkedet i en del år, forteller han.

Sara Rasmussen har arbeidet i hjemmetjenesten i sju år. Hun ser nytten av en slik vask fra pleierens ståsted:

– Mange sitter på toalettet og blir stelt. Pleieren bruker klut og vann. Den mestringsfølelsen du får, og den følelsen av rennende vann over hendene dine, den betyr mye. Derfor kan jeg tenke meg at dette er en løsning for så mange private hjem, sier hun.

– Har du den muligheten at du kan ta vasken bort til deg og være mer selvhjulpen, handler det rett og slett om verdighet, supplerer Harald Øksnes.

– Den ekstra forflytningen bort til vasken kan være nok til å tippe hele dagen for mange, sier Rasmussen.

Nav og kommunen

Henry Olsen forteller hvordan det må til møter med arkitekt og utbygger for å få dem til å forstå hvordan en hev-og-senk-vask fungerer. Rørene må være på riktig sted, og det må være et elektrisk punkt like i nærheten.

– I et gammelt hus må vi finne ut om vasken skal være på venstresiden eller høyresiden av konsollen. Så må vi ha en vegg som tåler belastningen: Vasken er litt tyngre, og som regel vil brukeren stå og støtte seg på den, sier han.

– Det er viktig at vi får frem hva kommunen kan bidra med av kostnader, hva Husbanken gjør og hva du må dekke selv. Nav dekker selve vasken, monteringen på veggen og det elektriske systemet så lenge det er innenfor baderommet. Må du utenfor døren for å hente strøm, må bruker betale selv. Det bygningsmessige må bruker betale, og så søke Husbanken og kommunen. De som har vært i en ulykke, må være bevisste overfor forsikringsselskapet, ramser Olsen opp.

Prosjektmarkedet

Den svingbare vasken er manuell; dagens modell har ikke elektrisk heving og senking.

– Vi fikk stor respons da vi sto på messe i fjor. Godt voksne rørleggere som har vært i bransjen i mange år, sa at «det her har jeg aldri sett før – dette er smart», sier Harald Øksnes.

Han har begynt å arbeide for fullt med prosjektmarkedet det siste året, for å komme inn på nye omsorgsboliger og institusjoner. Da spør han gjerne hvorfor et sykehjem med 120 rom skal ha 120 like bad når behovene er så forskjellige.

– Vi må utfordre kommunene til å tenke litt annerledes, oppfordrer Øksnes.

Powered by Labrador CMS