Fra skolestryk til Kinaimport
Import ble redningen da drømmene ble knust.
Han mistet fotballkontrakten, gikk glipp av forsvarsdrømmen og strøk på videregående. Nå har Fabian Hansebakken Olsen (21) sikret seg millioninntekt på å importere badekar.– Jada, det er kinavarer. Men det er produktene som Vikingbad og Sparmax selger, også, sier Olsen. Fra et lite lager på Nykirke i Vestfold selger han badekar, dusjkabinetter og blandebatterier – og prøver så godt han kan å lære av feilene sine.
Fotballtalent
Egentlig skulle han vært fotballspiller. Han var på landslagssamlinger for aldersbestemte lag sammen med jevngamle Martin Ødegaard, Sander Berge og Kristoffer Ajer og fikk A-lagskontrakt med Ørn-Horten som 16-åring.Skader gjorde at han ikke klarte å henge med, ADHD-diagnosen sørget for at han ble vraket fra førstegangstjeneste – og samtidig strøk han på videregående skole.– Jeg er en praktiker. Jeg kan bygge hva som helst, men det funker ikke å sitte på skolebenken. Jeg klarer ikke å konsentrere meg. Da jeg strøk, sa jeg til meg selv: «Olsen, nå gjør du det du vil», sier han.
Tidlig på messe
Da hadde han allerede vært på den første store handelsmessen sin. Faren hadde en lang karriere bak seg som importør, tok med seg en interessert sønn på messetur til Kina og beroliget ham da han ikke klarte skolen: Det er praktikerne som har sikker jobb.Fabian Hansebakken Olsen skaffet seg jobb i psykiatrien for å finansiere den første containeren han importerte. Institusjonsjobben holder han på en stund til: Når han først har ADHD, kan han like gjerne utnytte det at han ikke liker å sitte stille og ikke trenger så mye hvile og søvn som de fleste andre.
Skjønner Kina-skepsis
Han har tatt inn båter og kanoer, tvillingbroren selger drivhus fra den samme lagerhallen – men nå er det produkter til badet han satser på. – Badekarene er det veldig høy kvalitet på. Dusjkabinettene kunne vært bedre en dem jeg har hatt hittil. Nå har jeg kjøpt termostatstyrte blandebatterier, og jeg skal begynne å ta inn baderomsinnredninger, forteller han.– Så har jeg virkelig tro på tilbehør. En rørlegger kan fort ta 700 kroner for en Sintef-godkjent slange som jeg kan kjøpe for 180 kroner, sier Olsen.Han skjønner at rørleggere er skeptiske til produkter som kommer fra Kina til en 21-åring i Horten. – Det handler om hvor du handler. I Guangzhou og Shanghai er det tøff konkurranse og god kvalitet. Vikingbad kjøper fra Guangzhou. Linn Bad setter sammen i Norge, men kjøper fra Asia, sier han.Selv har han egen agent i Kina og snakker gjerne om hvor opptatt han er av å si klart fra om hvor produktene kommer fra. Samtidig snakker han gjerne pent om konkurrentene og beundrer for eksempel Vikingbad.
Åpen for proffkunder
Foreløpig er det forbrukerne som er hovedmarkedet. Gjerne studenter og store familier – altså ikke de som har best råd. Planen er å komme opp i ti millioner i omsetning i løpet av de neste fem–seks årene.Da snakker han om omsetning til privatkunder. I tillegg prøver han å arbeide seg inn mot byggenæringen og profesjonelle kunder. Da er han klar over at volumet må bli større og fortjenesten per badekar mindre.
Massasjebad
– Det som er viktig, er at hvis du jobber mer og ryddigere enn andre og lærer av feilene dine, så vil du lykkes. Jeg har tatt inn en container med varer som ikke var CE-godkjent, og det tapte jeg masse penger på. Det har jeg lært av, og nå er det ikke problemer med garantien og ingen reklamasjoner, sier han.– Badekar er god butikk. Innendørs massasjebad er en vinner. Og så tar jeg inn badekar helt opp til 190 centimeter. Det har jeg tjent mye på, forteller importøren.