Slik ser røret ut etter rørfornying
Avløpsrørene er fornyet, men vannet står i dem likevel. – Jeg vet ikke om rørfornyerne er kyniske eller om de mangler kompetanse, men det er viktig å si fra, sier Gunnar Ludvigsen.
Han er daglig leder i Rørlegger Sentralen i Oslo.
– Som profesjonell aktør gir loven deg en frarådningsplikt, understreker han.
Ludvigsen har gått ut med ramsalt kritikk av rørfornying. Denne filmen er fra en av kamerainspeksjonene som firmaet hans har gjort på et prosjekt der avløpsrørene nettopp var rehabilitert.
Store svanker
– Rehabiliteringen ble solgt inn til tross for at det var store svanker på avløpet. Det nye avløpet former seg selvfølgelig likt som det opprinnelige. Kunden sitter igjen med like mye motfall som tidligere. Er det en svank, så rørfornyer du ikke, sier han.
– Har det dannet seg en svank, så er det på grunn av at grunnen har gitt etter akkurat der. Den slutter ikke med å gi etter selv om du rørfornyer. Vannet fortsetter å legge seg der. Når du får glattere rør, så er det litt større mulighet for at det ikke blir en blokkering, men her er det 50 prosent vann i røret, forteller Ludvigsen.
Anbefaler video
Han anbefaler alltid kundene å få inspisert avløpet med videokamera.
– Om kundene vurderer rørfornying, så anbefaler vi dem å få avløpsrørene videokontrollert av et uavhengig firma, sier han.
Selv er Ludvigsen motstander av rørfornying helt generelt. I de aller fleste tilfellene er det nødvendig å gjøre mer:
– Det hjelper ikke å rørfornye avløpet hvis vannrøret som ligger vegg i vegg, allikevel må graves opp og erstattes med nytt! sier han.
Filmen kommer fra en jobb der vannrøret ifølge Ludvigsen også var gammelt og måtte fornyes.
– Kunden sitter igjen med en stor ekstrakostnad fordi de er lurt av en profesjonell part som kommer seg unna på grunn av kundens uvitenhet, tordner han.
Blokkert
Rørleggersentralsjefen forteller om et annet eksempel der han var hos en kunde med tett avløp. Naboen hadde fått rehabilitert avløpsrøret.
– Firmaet som rørfornyet avløpet til naboen, blokkerte samtidig utløpet til kunden vår, siden de to husene var koblet på det samme kommunale avløpsrøret, sier han.
Gunnar Ludvigsen har vært på leverandørbesøk og vurdert å begynne med rørfornying selv, men bestemte seg for å la være.
– Etter håndverkertjenesteloven har du en frarådningsplikt og en tilrådningsplikt overfor kunden. De må være like mye til stede, sier han.
Anbud
I tilfellet som Rørlegger Sentralen har filmet, var det romeriksfirmaet TT-teknikk som hadde stått for rørfornyingen. Daglig leder Rune Kristiansen vil ikke kommentere kundeforhold.
– Dette oppdraget utførte vi etter en anbudsprosess. Det ble håndtert av et anerkjent konsulenthus. Oppdraget handlet om rørfornying av en avløpsledning, det var konkurranse i markedet om jobben, og vi priset og utførte den etter konsulentens beskrivelse, sier Kristiansen.
Han peker på at avløpsledninger belastes betydelig mer enn vannledninger og at behovet for å fornye dem er større enn behovet for å fornye vannledninger. Rune Kristiansen viser til at TT-teknikk har teknisk godkjenning fra Sintef og at rørfornying fører til kortere anleggstid og færre inngrep i bygg og infrastruktur enn tradisjonell utskiftning.
– I tillegg blir det færre forstyrrelser for beboere, og jobben utføres raskt og kostnadseffektivt, sier han.