Advarer mot støymålinger
Lurer både rørleggeren og sluttbrukeren, mener produktsjef Odd Skriden i Geberit.
Støymålingene viser alt fra 10 til 18 desibel fra avløpsrøret. Men i virkeligheten er lyden mye høyere. Står du ved siden av et avløpsrør som det renner jevnt med vann gjennom, så er lydnivået mange ganger så høyt.
Dempet suksess
– Selv om Fraunhofer-målingen viser 10 desibel, så viser det seg at når røret går i en åpen sjakt, avgir det 48–49 desibel på samme måte som alle andre avløpsrør i samme lydklasse, sier Odd Skriden. Han er produktsjef for tekniske produkter i Geberit og forteller om suksess med fulldempede plastrør.
Men suksessen kommer ikke på grunn av støymålingene. Forskningsinstituttet Fraunhofer, som står bak nøytrale målinger av lydnivået fra avløpsrørene, kommer opp med tall som lurer både rørleggeren og sluttbrukeren til å tro at de bråker mye mindre enn de faktisk gjør, ifølge Skriden.
«Kreativ klamring»
– Det kommer aldri et reelt tall på hva røret ditt er verdt. De har tillatt kreativ klamring. Røret klamres på en måte som ingen rørlegger gjør i praksis, men som gjør at det ikke overføres noen støy til målerommet: Et gummiklammer stramt rundt røret, som så lener seg mot et gummiklammer som er festet i veggen, beskriver han.
I tillegg gjøres lydmålingen på den andre siden av en ti centimeter tykk betongvegg. Og lyden måles når det renner vann jevnt gjennom røret.
Trekker ikke ned
– De måler aldri buldrende toalettlyd med både vann og annet innhold. Røret mitt leverer 49 desibel ved et toalettskyll. Alle lyddempende plastrør ligger i det området der. Det er dét tallet vi må vite for å vite hvordan vi skal bygge sjaktveggen. Lydkravet i sove- og oppholdsrom er 32–33 desibel. Hadde målingene vært reelle, hadde vi ikke behøvd å legge rørene i noen sjakt i det hele tatt – de kunne gått bak et forheng, sier han.
Fraunhofer-målingene ble endret i 2014, og Fraunhofer ser ikke lenger på gamle målinger som gyldige. Nå er det instituttets egne folk som monterer rørene før målingen. De klamrer dem på vanlig nivå. Likevel henger de gamle lydmålingene igjen i brosjyrene for de forskjellige produktene.
Advarer mot «dieselskandale»
Skriden ønsker ikke å bruke målinger som ikke holder vann. – Vi vil ikke komme i noen «dieselskandale» og bli tatt med buksene nede fordi vi presenterer en fantastisk måling som ikke gir et reelt bilde, sier han.
Geberit melder om at de fulldempede plastrørene avgir 48–49 desibel ved toalettskyll. – Vi prøver å rettlede kundene om hvordan de skal legge fallstammer uten slag og med klamring til en egen, frittstående stender. – En retningsendring kan øke støyen med opptil 9 desibel, forteller Odd Skriden.
Han peker ellers på at støykildene skal skilles fra bygningskonstruksjonen slik at ikke lyden fra toalettet sprer seg gjennom bygget.
Stopper brann
Skriden argumenterer også for plastrørene som brannhindring. Kravene når det brenner, er at plastrør skal brenne opp uten å gi fra seg giftig røyk eller brennende dråper. Når plastrørene brenner opp, utvider materialet i brannmansjetten seg og tetter gjennomføringen.
– Hvis det i stedet for plast er rør som det er mulig å varme opp, kan innvendig fett, hårrester og belegg ta fyr og varmen kan spre seg med røret. Hva er viktigst – et rør som ikke bidrar til brannspredning eller et rør som ikke brenner opp? spør han retorisk.