Rørleggere går 15 timer uten et måltid
Frokost for sikker arbeidsplass. Assemblin tar grep.
Sikkerhetsuken handlet ikke bare om verneutstyr og høyde. Assemblin er nemlig også opptatt av rørleggeren som går 15 timer uten et måltid og av hvor farlig bilkjøring kan være.
– Helsesituasjonen vår skiller seg ikke spesielt ut fra snittet i befolkningen, men vi opererer i en bransje hvor vi har en sikkerhetsutfordring, sier Bengt Johnsen.
HMS-sjefen i Assemblin har lagt bak seg en helse- og sikkerhetsuke som har tatt opp mye mer enn verneutstyr, brannøvelser og arbeid i høyden.
Dropper frokosten
– Vi har lagt mye vekt på arbeidshelse. Vi har hatt frokoster rundt på prosjektene og spandert frokost på alle. Det var en kjempesuksess. Avstand mellom måltidene er den store synderen for folkene våre. Det går for lang tid, sier Johnsen.
Dagen begynner tidlig. Ikke alle har appetitt ved fem-sekstiden. Mange kommer på arbeid uten å ha spist frokost.
– Så, i pausene på byggeplassen, blir det gjerne en kopp kaffe. Det kan gå 15 timer fra det ene måltidet til det neste, peker han på.
Arbeidshelse
Assemblin prøver å kjøre grundig informasjon om hva kostvanene betyr for den enkelte og for arbeidsgiveren.
– Det er snakk om arbeidshelse. Vi har ikke et negativt fokus på det, understreker Johnsen.
– Vi er ikke den typen arbeidsgiver som serverer gulrøtter til lunsj og skal ha alle på løpetur ti på halv ti, sier han. Det er heller snakk om et tankemønster. Du skal møte uthvilt på jobb, og du skal være i såpass fysisk form at du kan gjøre de arbeidsoppgavene du blir satt til.
– Så ser vi linken mot sikkerhet. Hvis du er så sulten at kroppen tror du nesten holder på å dø og du er ukonsentrert, trøtt og sliten – for det første er du ikke noen særlig hyggelig arbeidskollega. For det andre forventer vi at du skal oppfatte beskjeder, kommunisere og være fokusert på arbeidet ditt!
Sykenærvær
Før skulle det skilles mellom privatliv og arbeid. Nå er den muren på vei bort.
– Det du gjør på jobben, tar du med deg hjem, og motsatt, konstaterer Bengt Johnsen.
Han snakker om sykenærvær. 95 prosent av de ansatte er på jobb, men det er gjerne de fem prosentene som ikke er der, som det fokuseres på. Nå vil han sørge for at kommunikasjonen blir slik at det går an å snakke om privathelse, trivsel, misbruk – ting som oppfattes som tabuer. Det er lederne med personalansvar som har ansvaret for å få det til.
– I helse- og sikkerhetsuken har vi sittet ute i prosjektene med en liten frokostyoghurtblanding og snakket om viktigheten av å møte uthvilt på jobb. Flere av de ansatte har snakket om at dette har vært noe av det fineste de har vært med på. Det er ikke bare arbeidsgiver som får glede av dette. Det er kameratgjengen, samboeren og du selv, sier han.
Søvnrytme
Søvnrytme og overvekt er andre temaer som HMS-sjefen er opptatt av. Det går for lenge mellom måltidene, så kommer du hjem og overspiser, så går du i koma på sofaen, så våkner du og får ikke sove før midt på natten.
– Så kommer du uflidd, trøtt og sulten på jobb og går rett opp 14 meter i lift og har med lærling. Det har gått bra, men vi vil forhindre den gangen det ikke går bra, sier han.