RYDDER OPP: Tom Eriksen rydder opp i asbesttabber nesten på fulltid. På Tekstilindustrimuseet forteller han hvordan millionskadene skyldes et rør med asbestisolasjon som ble kuttet.

Asbestødeleggelser for millioner etter rørleggerarbeid

Rørleggeren kuttet et rør med asbest. Regningen kommer på fem til ti millioner kroner. 1200 kvadratmeter er helt nedstøvet av asbest.

Published

– Vi ser mange eksempler, dessverre, på denne typen yrkesutøvere. Spesielt rørleggere og elektrikere, sier Tom Eriksen.

Han driver Eriksen HMS og leder Asbestforum, som samler alle faggruppene innenfor asbest. Nå har Eriksen vært i kjelleren på Tekstilindustrimuseet i Åsane i Bergen. Der har asbest ført til store skader.

Kuttet rør

– Vi har ikke gått nøye gjennom ennå, med blant andre Riksantikvaren, hvor mye det vil koste. Men det er snakk om fem til ti millioner. Det er 1200 kvadratmeter med lager hvor det ligger gjenstander helt fra 1850 og frem til i dag. De er totalt nedstøvet fordi rørleggeren har gjort et stykke arbeid som de selvsagt ikke skulle gjort, sier han.

Rørleggeren kuttet av et rør som var isolert med asbest.
– De skulle kappe en tilførsel til nabobygget som gikk på en gammel steamledning. Det gjorde de som rørleggere pleier å gjøre i arbeidet sitt, uten å ta hensyn til asbest, ifølge Eriksen.

Blåasbest

Ekstra kinkig er det at dette er det som han omtaler som den verste typen asbest som vi har – blåasbest.

– Det er den eneste rørisolasjonen som er blå. Den ligner ikke på noe annet. Det burde ringt en bjelle. Det har det tydeligvis ikke gjort, sier han.

Tom Eriksen kan ikke fastslå at det kuttede røret er den eneste grunnen til at hele lageret er støvet ned, men han er klar på at det er hovedgrunnen.

– Problemet med denne typen isolasjon er at den er ufattelig flyktig. Den har en fallhastighet på ti dager per meter i stille rom. Dermed sprer den seg voldsomt, sier han.

– «Hold kjeft» om asbest

Eriksen sier at noen rørleggere er veldig flinke til å passe på. Andre bryr seg lite, hevder han, men understreker at det gjelder håndverkere i alle fag.

– Vi har til og med eksempler på rørleggervirksomheter her i Bergen der ledere har gitt beskjed om at rørleggerne ikke skal snakke om asbest – det er bare å gjøre jobben. Heldigvis hører det til unntaket. Lovverket er klinkende klart. Arbeidsgiver på ethvert prosjekt skal kartlegge alle risikoforhold, og asbest er spesifisert, sier han.

Det gjelder i alle bygg fra før 1985, enten det er rehabilitering, ombygging eller enkeltjobber som for eksempel utskiftning i fyrrommet.

– Det er ikke noen unnskyldning å si at man ikke visste, sier Tom Eriksen.

– Manglende kunnskap om asbest kan føre til helseskader, utsettelser og ikke minst store ekstrakostnader for byggherren, istemmer Raymond Berg-Njerve.

Han er daglig leder i BergN og styremedlem i Asbestkurs.

Ansatte helsesjekkes

Bedriften som gjorde jobben for rundt ti år siden, har byttet folk og kan ikke si så mye om hva som ble gjort den gangen.

– Vi har fått et brev som oppfordrer oss til å få våre ansatte sjekket, og det har vi tatt på alvor, sier en talsmann for rørleggerbedriften.

– Vi har ingen informasjon om at vi er skyld i dette, og det er heller ingen som har pekt på oss og sagt at her har vi gjort noe galt, understreker han.

Powered by Labrador CMS