FORSKET: Stami har undersøkt asbestinnholdet i luften ved rørsanering. Her er rørdelen som skal fjernes, pakket inn i plast og fjernes som én enhet – men det er asbest i luften likevel.

Ny bølge av asbestproblemer

Rørleggere lærer ikke om asbest lenger. Det er livsfarlig. En ny Stami-rapport viser at det ikke alltid er nok å pakke inn rørdeler før de fjernes. Og: Du utsetter deg for mye asbest selv om du bare skal bore et hull.

Publisert Sist oppdatert

– Det som skulle tas ut ved rørsaneringen, var pakket inn på forhånd. Likevel fant vi litt asbest i luften, forteller forsker Pål Graff. Statens arbeidsmiljøinstitutt har kommet ut med en rapport om rivning av byggematerialer som inneholder asbest, med Graff som prosjektleder.

– Vi vet ikke om det var gammelt støv som lå i rommet eller om det kom fra posen da vi tok den ned. Men det var asbest der selv om rørene var pakket inn, forteller han.

Det betyr en klar konklusjon: – Du må gå med verneutstyr!

Ett hull er nok

Graff advarer også rørleggeren mot å tro at det er greit å «bare bore et hull».

– Også når du borer et hull i et hus som er kledd med eternit, frigjøres det asbestfiber. Om du bare skal ta hull til en rørgjennomføring, må du også bruke beskyttelse – selv om du oppfatter det som en veldig kort jobb, understreker han.

BESKYTTELSE: Både når rørene er pakket inn før de fjernes og når du bare skal bore et hull, må du bruke beskyttelse, understreker Pål Graff.

Du dør ikke av den asbesten du puster inn når du borer ett enkelt hull.

– Men du borer kanskje ikke bare ett hull i løpet av yrkeskarrieren, sier Graff lakonisk.

– Varmepumper, rør gjennom vegger – over tid kan det bli noe av den eksponeringen.

100 dør hvert år

Han overdriver ikke når han snakker om liv og død. Selv om asbest i byggematerialer ble forbudt allerede i 1985, dør nemlig mer enn 100 personer i Norge hvert år av kreft som skyldes asbest.

Nå er Norge inne i den tredje bølgen av asbesteksponering. Den første var de som arbeidet i gruver og asbestproduksjon. Den andre var arbeiderne som brukte materialene, for eksempel til å bygge hus.

Nå er det de som river eller renoverer gamle hus med asbestholdige byggematerialer, som er utsatt.

Bekymret for nyutdannede

Veteranene i faget vet at asbest er farlig. De yngre, nyutdannede rørleggerne, derimot, er Pål Graff mer bekymret for:

– Dette er det viktig at de nyutdannede som kommer ut av skolen nå, også er klar over. De må være klar over at rørisoleringen og den hvite duken som er surret rundt, kan inneholde asbest. Kunnskapen er ikke like bra, og asbest kan fortsatt forekomme i gamle hus med gamle rørsystemer. Det er viktig å være bevisste på dette, sier han.

Bygd før 1990?

Det viktigste rådet hans til den som skal sanere rør, er å se på når huset er bygd. Er det fra etter 1990, så er det sannsynligvis ikke asbest i det.

– Er det eldre enn 1990, må du mistenke asbest. Er du usikker, så spør huseier, ellers ville jeg vært skeptisk til å begynne. Her skulle jeg ønske at Norge hadde vært tydeligere på undersøkelsesplikten på forhånd, sier Graff.

Powered by Labrador CMS