SANITÆR
Slisser ned tilførslene for gulvvarme
VEGÅRSHEI: Slisse-oppfinner Asbjørn Rugnes bygger idrettshall. Nå slisser han ned tilførslene for gulvvarme, også, og sparer både penger og konflikter med de andre fagene.
– Du kan gjøre alt alene, du trenger ikke å løfte, du trenger ikke å svekke konstruksjonen ved å bore i bjelkelaget, og du slipper konflikter med de andre fagene.
Marius Ellefsen hos Armaturjonsson ramser opp fordelene med siste nyvinning fra Asbjørn Rugnes. – Her slisser vi ned tilførslene for gulvvarme, også, forteller han.
Idrettshall
Tidligere har sjefen i Vegårshei Rørleggerservice slisset rørene til gulvvarme og tappevann, ned i EPS-lag nummer én. Nå har han gått et skritt videre og lagt tilførselen i EPS-lag nummer to.
Denne gangen arbeider han med en ny flerbrukshall på Vegårtun leirsted.
– Dette er det største prosjektet vi noen gang har hatt, forteller Rugnes.
Han skal legge 60 kvadratmeter med gulvvarme i garderober, kiosk og ganger, i tillegg til et stort varmepumpeanlegg som skal kobles til tre brønner. Hele hallen er 444 kvadratmeter stor.
Slipper isolasjon
– Skulle jeg håndtert dette alene oppe i bjelkelaget, ville det vært en forferdelig jobb, sier han.
– Dessuten er det bærekraftig. Jeg bruker det som allerede er her – isopor – i stedet for å isolere.
– Jeg vil tro at dette vil være mye bedre økonomi for dem som drifter bygget, med mye mindre varmetap. Når du legger i tak og vegger, vil de avgi varme selv om du isolerer, sier han og snakker om ti watt per meter.
Marius Ellefsen er enig:
– Det blir energibesparelser, og disse rørene holder vanvittig på temperaturen. Du sparer mye penger sammenlignet med å legge rørene i taket og isolere etterpå. Isolasjon er ikke billig lenger, og nå bruker du den som er her fra før, sier han.
Konfliktfritt
Dessuten kommer ikke rørleggeren i konflikt med tømreren, elektrikeren eller ventilasjonsmontøren. De kan få gjøre det de trenger over himlingen uten å trenge å tenke på varmetilførselen.
Asbjørn Rugnes forteller om en jobb som har gått raskt. Han har planlagt og prefabrikkert og spart tid på byggeplassen. Han har utvidet firmaet med en rørlegger til, men også med dobbel bemanning har det vært full fart i hele år.
– Veldig mange rørleggere synes det er viktig å se oppi lommeboken. Men man må se på det man leverer fra seg, også, sier Rugnes.
Har solgt 170 kniver
Varmekniven som han har tatt i bruk til å slisse ned rørene, er blitt populære:
– Vi har solgt 170 av dem, og det har vi gjort i en periode der det har vært koronastengt og vi ikke har kunnet reise rundt. Det kommer til å gå veldig mange av dem. De som har kjøpt én for å prøve, kommer som regel tilbake for å kjøpe flere. Det er ikke maskinen det står på – det er hvor raskt du kan flytte armen, sier Marius Ellefsen.