BERØRINGSFRITT: Alle vil ha berøringsfrie armaturer, forteller Artur Burdek (til venstre) og Torbjørn Berg.
BERØRINGSFRITT: Alle vil ha berøringsfrie armaturer, forteller Artur Burdek (til venstre) og Torbjørn Berg.

Slik sparer du vann

Et enkelt grep kan kutte vannforbruket med to tredjedeler.

Published Last updated

Det er bare å bytte en ventil, som du bare bruker hånden for å vri løs, så kutter du vannforbruket med to tredjedeler.– I det siste har det vært mye snakk om vannmengde og Breeam, forteller Torbjørn Berg. Salgsingeniøren er produktansvarlig for VVS hos Froster.– Vi har produkter der vi kan tilpasse vannmengde ut fra hvor strenge krav som brukes. Der er det veldig gode muligheter for dem som prosjekterer, til å kunne velge noe som gir mange poeng i Breeam, supplerer daglig leder Artur Burdek.Fra Sandviken i Bergen leverer Froster VVS blant annet Conti+ berøringsfrie armaturer.

Fra seks til 1,9

– Det som er vanlig med armaturene våre og konkurrentenes, er at de leverer rundt seks liter i minuttet. Så kan vi skifte ut til vannbesparende ventiler og få ned til 1,9. Miljømessig er det stor forskjell, konstaterer Burdek.Både ventilene og batteripakken ligger i selve armaturen. Brukeren kan lett skifte begge deler selv, og armaturene bruker vanlige AA-batterier. Solcellepanelene som er på noen modeller, forlenger levetiden på batteriene med opptil to år.– Normalt ringer byggherren til rørlegeren og sier at «dette funker ikke». Så kommer rørlegger inn og ser at det er batteripakken som er tom, drar til grossisten, henter batteripakke der og reiser tilbake for å montere. Det går fort noen timer for noe så banalt som batteribytte. Disse batterene er noe dyrere i innkjøp, men da må rørleggeren bruke salgsargumentet om at du bruker noe som har høy kvalitet og lang levetid, sier Burdek.Berg og Burdek har både manualer og Youtube-videoer som kan hjelpe, og henviser gjerne til dem hvis det trengs.Her er rådene fra Froster VVS til rørleggerne:

PATENT: Ventillåsningen er patentert.
PATENT: Ventillåsningen er patentert.
 • Du kan justere vannmengden som leveres, ved å bytte ventil.
 • Den blå ventilen gir 5,9 liter vann i minuttet. Den grønne gir 1,9 liter. De kan byttes med et enkelt håndgrep.
 • Solcellepaneler på armaturene forlenger levetiden til batteriene.
 • På armaturene som har lengst levetid på batteriene, holder de i åtte år.
 • Batteripakkene inneholder vanlige AA-batterier – ikke spesialbatterier som ligger hos grossisten.
 • Du kan justere alt fra sensorfølsomheten til etterspylingstiden når du setter opp armaturen.
 • Selvspylingen kan settes til 12, 24 eller 48 timer etter siste bruk. Da spyles det automatisk for å forebygge legionella.
 • Du kan også aktivere midlertidig stans slik at du kan rengjøre uten at armaturen spyler, og uten at du trenger å stenge vannet. Du kan også sette den på kontinuerlig spyling.
 • Hvis du lurer på hvordan du programmerer armaturen når du har installert den, så har Froster instruksjonsvideoer ute på Youtube.
 • Sensorene reagerer på lysrefleksjonen fra hånden som beveges foran armaturen. Hvis den er feiljustert, så gjør du en ny, automatisk sensorjustering ved å bruke programmeringsknappen på armaturen, eller eventuelt ved å ta ut batteripakken og sette den inn igjen.
 • Når sensoren skal justere seg automatisk, er det viktig at den får jobbe i fred i minst 30 sekunder med de lysforholdene som er rundt den.
 • Ikke bli utålmodig og beveg hånden foran armaturen mens den justerer seg.

Husk på dette!

I denne serien hjelper vi deg å unngå pinlige bommerter.Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig åhuske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS