GJEMMES: Når det kommer middagsgjester i en liten leilighet med kjøkken og stue i samme rom, er det kjekt å kunne gjemme bort oppvasken, viser Nobia-arkitekt Kristin Sletner.

Oppvask bak lukkede dører

Et lite skap som det blant annet går an å gjemme oppvasken i. Kjøkkenvask i messing, kraner i matt svart og mindre prangende armaturer. Det er noen av kjøkkentrendene slik de norske kjøkkenprodusentene ser dem.

Publisert

– Vasken er inne i et pocket-skap, viser Kristin Sletner. Hun er interiørarkitekt hos Nobia, som eier kjøkkenprodusenter som Sigdal, Norema, HTH og Marbodal. Hun snakker om et av skapene der dørene går inn i selve skapet når de åpnes, i stedet for å slå utover i rommet og ta opp plass.

Åpen løsning

Inne i skapet står en helt vanlig, dyp kjøkkenvask full av oppvask. Akkurat oppvasken er en av de praktiske grunnene til at mange vil la seg friste av akkurat slike kjøkkenløsninger.

– En egen seksjon til vasken, inne i et skap, er ikke minst lurt for et kjøkken med åpen løsning, forklarer Sletner.

Når kjøkkenet henger sammen med stuen – enten det er en bar, en kjøkkenøy eller ingenting mellom de to delene av rommet – er det kjekt å kunne gjemme bort oppvasken. Ikke minst når det kommer middagsgjester og vertskapet heller vil bruke tiden med gjestene enn med de skitne tallerkenene. Men pocket-skapet med røropplegg inni kan brukes i mange andre sammenhenger, også.

Messing og svart

Sletner går forbi flere vask- og armaturløsninger som du ikke ville kommet borti i et norsk kjøkken for noen år siden.

– Her er en kum i messing. Så kan du blande med en armatur i andre materialer igjen. Eller en silgranitvask med svart armatur i matt utførelse. Det er andre ting enn du er vant til å se, men det kommer, viser interiørarkitekten.

En annen kjøkkenbenkløsning hun har tro på, er en hel benkeplate i stål med vasken nedfelt. – Da slipper du spørsmålet om overlimt eller underlimt. Det er smak og behag hva folk liker, men dette er populært på kjøkken med den litt industrielle stilen, sier hun.

Mindre armaturer

Men er dette reelle nyheter som du kan regne med å installere på flere kjøkken i privatboliger, eller er det bare enda en serie varsler som aldri når utenfor de indre sirkler av designere og trendanalytikere? Kristin Sletner mener det første og viser samtidig frem noen endringer som allerede er godt i gang på norsk privatkjøkken:

– Vi hadde en epoke med de store kranene som tok stor plass og var veldig synlige. Nå ser vi en tendens til litt mer minimalistiske blandebatterier og armaturer. De gjør ikke så mye ut av seg, men til gjengjeld kommer de ofte i sort eller forskjellige matte utførelser, sier Sletner.

Koker vannet

DAMP: Enkel rørleggerjobb og trygt for brukeren med kokende vann, sier Nicolai Bjørno i Qooker.

Kranene som leverer kokende vann, er på vei ut også til privatkundene i Norge. For rørleggeren er jobben akkurat som å installere en vanlig kjøkkenarmatur, forklarer Nicolai Bjørno i Qooker.

Den nederlandske produsenten er en av flere som selger løsninger for å få kokende vann rett fra springen. – Det har vært på markedet i 30 år, men nå selger vi mye i Norge, også, sier han.

Selve montasjen er bare en beholder som kobles til det kalde vannet, og så en slange derfra og opp til blandebatteriet. I tillegg trengs det en kontakt med en vanlig ti amperes kurs.

– For at brukeren skal få ut kokende vann, må en sikring på kranen trykkes ned to ganger med minst to og en halv kilos trykk. Det kokende vannet kommer bare som små, små bobler. Det betyr at selv om du får det på hånden, skåldes du ikke, sier Bjørno og drar fingeren gjennom vannet.

Det er mer tanke på matlaging og oppvask at folk vil ha det kokende vannet – om de har kuttet opp kylling og vil vaske redskapen skikkelig, eller om de har små barn og smokker som må vaskes, for eksempel. Men vannet passer også godt til den som vil ha en rask kopp te eller pulverkaffe.

Powered by Labrador CMS