VASKERÅD: Her er filmen der Folkehelseinstituttet lærer bort skikkelig håndvask. Video: Folkehelseinstituttet.

Korona: Dette må rørleggeren vite

Det holder ikke å vaske hendene bare med varmt vann, og smitten kan finnes i avløpet, også. Mandag kommer BNL med byggebransjeråd om koronaviruset – her er nyttig rørleggerinformasjon.

Published Last updated

Rørleggeren er viktig for å hindre koronaviruset i å spre seg enda raskere. Ikke bare som den som sørger for at husstanden og de få kontorene som fremdeles er åpne, har varmt vann – men også som eksperten på vann som må regne med å få spørsmål.

Her er enkle fakta som det går an å formidle videre til kundene:

Håndvask med såpe

Når Folkehelseinstituttet (FHI) skal gi råd, er håndvask det aller viktigste. Desinfeksjonsmiddel og sprit virker på hender som ikke ser skitne ut, men ikke like godt som en skikkelig vask med varmt vann og såpe.

«Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk», melder FHI.

Kjemiforskerne Reidar Lund, Steven Ray Wilson og Victoria Ariel Bjørnestad ved Universitetet i Oslo forklarer i Aftenposten hvorfor såpe virker mye bedre enn Antibac mot viruset. Det arvematerialet som må være der for at viruset skal virke, ligger inne i en kapsel av fettstoffer. Såpe løser opp disse fettstoffene – akkurat som såpe løser opp fett på klærne eller oppvasken.

Sterk nok sprit

Eller som NRK forklarer det: Fettsyrene som beskytter viruset, takler vann ganske godt, men såpe er helt ødeleggende. Såpen tar over plassen til fettsyrene og river viruset i stykker.

Sprit river også i stykker fettsyrene, men det holder ikke med vanlig polvare. Skal spriten hjelpe, må den inneholde minst 60 prosent alkohol, melder kjemikeren Palli Thordarson.

Smitte på kranene

NRK forteller hvordan det ofte er gjennom hendene smitten sprer seg. Du kan bli smittet ved å puste inn infiserte dråper fra folk som hoster og nyser, men det vanligste er å ta på en flate der det ligger igjen virus fra andre og så å ta deg selv i ansiktet og dermed få smitten inn i kroppen.

Som rørlegger bør du være klar til å gi kunden råd om håndvask, men du bør også være klar over hvordan du selv kan bli smittet. Viruset overlever lenge på blanke, kunstige overflater – enten det er et dørhåndtak, et badespeil eller en armatur. Men viruset vil heller være på overflater som ligner mer på det selv, slik som for eksempel hud. Dermed blir fingrene dine som magneter som trekker til seg virus fra de glatte overflatene.

Virus i avføring

Dessuten er avløpet et farlig punkt. Forskning.no forteller hvordan kinesiske forskere har gått gjennom prøver fra 200 pasienter med koronaviruset for å finne ut hvilke kroppsvæsker som smitter.

Aller verst er slim som hostes opp og slim i nesen. Men avføring fra smittede inneholder faktisk like mye virus som prøver fra svelget til pasientene. Urin, derimot, ser ikke ut til å inneholde smitte i det hele tatt.

Hjelp mot permittering

Rørentreprenørene Norge arbeider med praktiske råd.
– Men det er ikke noe poeng at rørleggeren kommer med egne råd bare for rørleggeren. Vi har sendt over rådene våre til BNL, som sannsynligvis kommer med råd mandag, forteller fagsjef Are Skaar Nilsen.

GIR RÅD: Are Skaar Nilsen varsler koronaråd for byggebransjen mandag, fra BNL.

Da kommer det samlede råd for byggebransjen om hvordan det er fornuftig å forholde seg til for eksempel kunder og verktøy.

De som står i fare for å måtte permittere ansatte, får hjelp fra avdelingslederne i Rørentreprenørene med å leie ut ansatte til andre hvis det er mulig å gjøre det i stedet for å permittere dem.

– Vi skal gjøre det vi kan for å redusere antall permitterte og hjelpe medlemsbedriftene så godt vi kan. Det blir noen tøffe måneder fremover, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland.

Hun ser blant annet for seg at det kan bli forsinkelser i byggeprosjekter på grunn av materiell, folk og smitte.

Powered by Labrador CMS