SANITÆR
Tidenes år i fjor – nå svir energiprisene på bunnlinja
HOKKSUND: OSO Hotwater Group kan se tilbake på sitt beste år noensinne. Salgsøkningen suser videre i år, men suksessen har en bismak.
Det privateide konsernet omsatte for 730 millioner i fjor. En formidabel økning på om lag 20 prosent sammenlignet med 2020. 88,8 millioner kroner ble resultat før skatt – en økning på 25 prosent mot foregående år.
– Vi er kjempefornøyd. Resultatmessig er det langt over våre prognoser. Det viser at vi lykkes med produktene våre, og at vi har jobbet godt over tid til å ha den posisjonen vi har i dag, sier Roy André Magnussen, daglig leder ved OSO Hotwater til NemiTek.
– Svir kraftig
Med en markedsandel på 70 prosent er ikke lenger OSO kun landets største produsent av rustfrie varmtvannsberedere. Med økt eksport til utlandet som hovedårsak er de også nå ledende i Europa.
I høst skal familiebedriften med base på Loesmoen i Hokksund feire 90-årsjubileum. Stor salgsøkning til tross, energikrisen legger en demper på festen.
– Omsetningsmessig blir året godt, men resultatmessig blir det verre. Nå svir energiprisene kraftig. Ikke i vår villeste fantasi trodde vi at det skulle bli så ille, sier han.
OSO handler nemlig strøm i spotmarkedet. De så prisøkningen komme og satte av det de trodde var rikelig med ekstra midler i budsjettet. Kostnadene ble imidlertid mye større enn forutsett.
– Vi snakker mange millioner over allerede skyhøyt nivå. Det blir derfor vanskelig å kopiere fjorårets resultat, men vi håper vi vil være i stand til å ta de investeringene vi må, sier Magnussen.
Tapte noen millioner
Attpåtil fører krigen i Ukraina til at viktige innsatsfaktorer som messing, kjemikalier, nikkel, stål og transport skyter i været.
Alt i alt dras resultatet ned.
Like før krigen brøt ut hadde OSO en stor leveranse klar for distribusjon til Russland.
– På fredag startet krigen, mandag stanset vi leveringen. Noen millioner gikk tapt da vi ikke får solgt dette til andre markeder, men dette handler ikke bare om profitt. Jeg tror vi var en av de første som stoppet å handle med Russland etter at krigen brøt ut, sier Magnussen.
Stadig rekruttering
Men OSO har også gode grunner til å tro på framtiden.
Til tross for at mye av produksjonen i dag er overlatt til roboter, bedriver bedriften kraftig rekruttering, for potensialet er stort. Magnussen kan melde om rundt 70 ansettelser i løpet av de siste to år.
– Vi merker en vanvittig økning i behovet for varmepumper og andre energieffektive alternativer, sier han.
Omstillingen i Europa innebærer nemlig at flerfoldige millioner husstander skal gå fra gass og kull til elektrisk oppvarming av vann.
I flere år har de hatt fokus på holdbarhet, nytenkning og energiøkonomisering. Magnussen forteller at de over ti år har kuttet energikostnaden med 60 prosent per produserte enhet.
«Smartbereder»
Tidligere i år lanserte datterselskapet OSO Energy en egenutviklet kontrollenhet for varmvannbeholdere som kan regulere strømforbruk automatisk.
Strøm til oppvarming av vann utgjør i snitt fra 20 til 40 prosent av husholdningers totale strømforbruk.
App-styrt og ved å være integrert mot Nord Pool skal kontrollenheten kunne laste ned strøm når på døgnet den er billigst. Og med det varmes derfor vannet når strømmen er billigst. Reiser du bort kan den settes i dvale.
– Is i magen
For å skaffe seg konkurransefortrinn lager OSO det aller meste av utstyr og maskiner knyttet til produksjonen selv.
– Vi har positive erfaringer med å bearbeide mye av komponentene selv, men det kunne sikkert blitt rimeligere å gjøre det i utlandet, sier han, før han fortsetter:
– Selv om vi nå ser at prisene på de store råvaregruppene er på vei ned, så skal vi være forutsigbare prismessig. Derfor har vi ikke tatt ut alle kostnadene i markedet. Vi har is i magen.