ARBEIDSPLASSER: Apurgo-sjef Lise Marie Nergaard vil gjerne trygge egne arbeidsplasser og samtidig bidra til at rørleggerne får flere oppdrag.

Legionellaleverandørene slåss mot korona

Stengte bygg er en tikkende bombe som kan gi store legionellautbrudd når de åpnes igjen. Nå engasjerer legionellabekjemperne seg for å slåss mot korona, også.

Publisert Sist oppdatert

Daglig leder Lise Marie Nergaard i Apurgo advarer mot at stengte bygg står der som legionellabomber. Hun tilbyr kjemisk rens av bygg mot korona, men også hjelp for å hindre legionellaen i å blomstre opp.

– Skoler står stengt, barnehager står stengt, idrettshaller står stengt, og de som jobber der, er på hjemmekontor. Hvem sikrer at det ikke blir begroing? Det må være folk der som sørger for det, sier Nergaard.

Apurgo har engasjert ingeniørstudenter på NTNU som kan hjelpe til. Nå venter de bare på smittevernutstyr. De må beskytte seg selv, også, nemlig, ikke bare bygget.

Syr smittevernutstyr

På det området har Apurgo tatt et initiativ som ligger an til å bli kopiert på tekstillinjene på videregående skoler over hele landet. Norge mangler smittevernfrakker, nemlig, og et firma som arbeider med bygninger, vil ikke legge beslag på smittevernutstyr som helsevesenet trenger.

– Derfor samarbeider vi med Charlottenlund videregående skole i Trondheim, forteller Nergaard. Andre- og tredjeklasseelevene på tekstillinjen skal sy smittevernfrakker.

– Det skaper praktiske oppgaver for elever som nå må ha undervisning hjemme. Men det gir også et samfunnsnyttig undervisningsprosjekt for elevene, sier hun.

Lise Marie Nergaard ser på tiltakene som å trygge sine egne arbeidsplasser samtidig som de bidrar til at rørbransjen får oppdrag i tiden fremover.

Trenger godkjennelse

– Du kan slå to fluer i én smekk og ta både legionella og virus, sier Tor Line.

Mannen bak Z Energi vil gjerne få brukt legionellamiddelet som han selger, Neuthox, til å desinfisere overflater. Foreløpig har han ikke lov til å selge det til den bruken.

MÅ GODKJENNES: Tor Line bruker Neuthox mot legionella, men vil gjerne bruke det for å desinfisere og forebygge koronavirus, også.

– Forskjellen er at mot legionella bruker du 50 ppm. Som desinfeksjon bruker du 200, forteller han.

Det er henholdsvis 0,005 og 0,02 prosent.
– Dette er et middel som ikke er giftig, ikke ødelegger miljøet og er utrolig billig å produsere, sier han.

Problemet er at Neuthox ikke er godkjent solgt til den bruken. – Den eneste måten vi kan levere på nå, er til kunder som har et anlegg fra før. Så har de lov til å gå ned og tappe fra sin egen produksjon og bruke det til å vaske. Stoffet er helt ufarlig, men når det treffer bakterier eller fett, da reagerer det og utløser en klorlukt. Lukter det klor, så jobber det. Hvis ikke, er det rent, ifølge Line.

Den danske Neuthox-produsenten arbeider med å få godkjennelse også til desinfeksjon. Vanligvis tar det i hvert fall et halvt til ett år, men Tor Line håper på dispensasjoner og raskere saksbehandling nå.

Powered by Labrador CMS