Advarer mot kreftfarlige kanaler

Mange kanaler er laget av asbest. Hvis du skal bytte dem ut, må du få hjelp av spesialistene.

Published

Gamle ventilasjonsanlegg kan være livsfarlige. Mange kanaler er laget av asbest. Hvis du skal bytte dem ut, må du få hjelp av spesialistene.

Rehabilitering kan være livsfarlig. – Eternitkanalene er kjente. Dette er en 1950-tallssak, sier Steinar Amlo og tar opp et bilde av asbestkanaler på loftet i en boligblokk i Oslo.

Farlig å rive

– De ble typisk brukt til ventilering av bad og kjøkken. Men også i næringsbygg ble de brukt i stedet for stålkanaler eller sammen med stålkanaler. Vi finner dem stadig vekk. Så lenge de står rolig, er det greit, men når vi begynner å rive dem, er det farlig, sier Steinar Amlo.

Sivilingeniøren arbeider med bygg- og anleggsavfall i Norconsult. Nå slår han alarm fordi mange går inn og setter helsa på spill i stedet for å sørge for asbestsanering.

Lungekreft og død

Asbest ble brukt fra slutten av 1800-tallet. Det brenner ikke, det tåler varme utrolig godt og det isolerer godt. Så lenge det ligger i ro og er i orden, så er det ikke noe problem. Men så fort du begynner å røre på det, så avgir det asbestfibre til luften.

Når du puster dem inn, kan de sette seg fast i lungene. Resultatet: Lungesykdommer, blant annet lungekreft, og i verste fall død.

Steinar Amlo har vært på prestisjebygg fra 1890-tallet med asbest på sentralvarmeanlegget. Fra 1955 til 1980 ble den mye brukt. Så var det slutt på 1980-tallet. Da ble asbesten forbudt.

Hvis du ikke henter inn spesialister, er det de som arbeider på stedet, som er utsatt. – De som har nærkontakt med asbesten. Hvis ikke de gjør det riktig, kan de i verste fall få kreft 25 år senere, sier Steinar Amlo i Norconsult.