PÅ STELL: På Haukeland er alt på stell på brakka, forteller Espen Nordvik og Eli Vintertun. Entreprenøren Lab fikk da også prisen som beste brakkeriggansvarlige i fjor.

Bedre brakker hindrer mer korona i Bergen

De gjør byggeplassene tryggere mot koronasmitte og fikk gjennomslag for kvinnegarderober i lønnsoppgjøret. Brakkeaksjonen i Bergen ser gode resultater akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

– Denne uken går vi hjem kvart over tre. Neste uke går vi hjem kvart på tre. Så har vi delt opp lunsjen, og vi sitter to og to på ett bord i stedet for å sitte på langbord.

Det er Eli Vintertun som forteller. Hun er rørlegger hos Chr. M. Vestrheim. Nå har Vestrheim og Anders O. Grevstad rundt 50 rørleggere i arbeid på det nye barne- og ungdomssykehuset på Haukeland. I løpet av høsten kommer de opp i 70.

Plass og renhold

Så mange på ett sted gir smittefare, og dermed trengs det tiltak. Ikke minst i Bergen akkurat nå.
– Vi er veldig glade for at vi har fått en oppgradering av brakkene. Nå trenger vi mer plass og godt med renhold, sier Jorge Dahl.

PASSER PÅ: Brakkeaksjonen blir slett ikke overflødig selv om det er blitt enighet om damegarderober, sier Jorge Dahl (til venstre) og Espen Nordvik. De skal passe på at reglene overholdes, og de skal også fremheve og rose dem som er flinke.

Han er avdelingsleder i Unionen Fagforening. Siden i fjor er Rørleggersvennenes forening en del av Unionen. Sammen med Elektroarbeidernes fagforening og Norsk Arbeidsmandsforbund står de også bak Brakkeaksjonen.

– Den begynte fordi vi fikk mange tilbakemeldinger på elendige brakkeforhold ute. Det ble rigget for lite, for få brakker, for få toaletter og dårlig renhold. Det sto elendig til med forholdene for dem som skulle jobbe på byggeplassene, sier Dahl.

Bedring med aksjon

Siden Brakkeaksjonen begynte å reise ut på byggeplassene i bergensområdet for å se hvordan det sto til, har han merket markant forskjell.

– Når vi kommer ut på en brakkerigg nå, har de ventet på oss. Veldig ofte tar de telefonen der og da og bestiller ny brakkerigg hvis det er noe som skal endres. De vet at vi legger ut alt på Facebook, og det er ingen som vil ha dårlig reklame der, fastslår han.

Seriøs støtte

Nå er de seriøse i bransjen glade for at Brakkeaksjonen følger med, sier organisasjonsombud Espen Nordvik.

– De er veldig glade for at vi er der. Det koster å rigge, og de useriøse som priser ned anbudene sine og ikke rigger ordentlig, er en uting. Nå blir vi tipset av seriøse aktører som sier at «der er det ikke i orden», forteller han.

Dahl og Nordvik fastslår at de store, seriøse entreprenørene tar gode forholdsregler mot koronaen på brakkene. Rørleggerne er også flinke til å si fra der det må gjøres mer.
– Vi spurte på rørgruppemøte i Unionen nå nettopp om noen hadde hørt om korona på noen byggeplasser. Det hadde ingen, sier Espen Nordvik.

Kvinnegjennomslag

I høst jubler Brakkeaksjonen over gjennomslag i lønnsoppgjøret, også. Fra 1. juli neste år skal det være separate garderober og toaletter for menn og kvinner på alle nye prosjekter, har BNL og Fellesforbundet avtalt.

– Her har vi til og med fått to jentegarderober nå. Jeg har aldri vært på et prosjekt der det ikke er delte garderober, faktisk, sier Eli Vintertun utenfor brakkeriggen på Haukeland.

– Det skulle bare mangle! mener Jorge Dahl.

– Mange får en aha-opplevelse når vi forteller at slik er det ikke. Men vi bor til og med i en kommune hvor de ikke har i anbudsbestemmelsene sine at det skal rigges for begge kjønn, sier han.

Sex-trakassering

Tidligere er det ofte manglende oppmerksomhet som har gjort at det ikke er blitt damegarderober.
– Det er mange som ikke kjenner til hvordan det er der ute på byggeplassen. De forstår ikke at det har vært og er et problem, sier Nordvik.

Jorge Dahl understreker at separate garderober for kvinner med separat inngang har mye å si også for å bekjempe seksuell trakassering.
– Vi gir oss ikke før arbeidsmiljøloven blir endret så det blir en helt tydelig lovtekst, sier fagforeningslederen.

Powered by Labrador CMS