FUNKER: Uten kjøkkenhette sprer matlagingen opptil 80 ganger flere partikler.

VENTILASJON

Kjøkkenhette tar svevestøvet

En vanlig kjøkkenhette tar 98 prosent av svevestøvet når du lager mat. Den må skrus på med én gang, men den kan også skrus av så fort du er ferdig ved komfyren.

Published

Utslippene varierer med hva slags mat som lages. Konklusjonen er den samme uansett: Kjøkkenhette virker.

Det er Adele Jutulstad som har vist hvor godt avtrekket over komfyren faktisk hjelper på luftkvaliteten. Hun fortalte om resultatene sine da Nemitek Oslo inviterte til «Masters of VVS»-webinar med presentasjon av ferske masteroppgaver fra Oslomet.

Åpne løsninger

Jutulstad laget tre enkle retter tre ganger for å sjekke tallene: Tacokjøttdeig, vegetarisk pasta bolognese og stekt laks med wok. Masteroppgaven skrev hun som en del av Sintef-prosjektet Urban Home Ventilation.

– Moderne bygninger er mer plasseffektive, sier hun og peker på at åpne løsninger på mindre plass er blitt mer vanlig. Med kortere vei fra komfyren til spisebord og oppholdsrom er det også lettere for flere å bli utsatt for partikler fra matlagingen.

– Matlaging er en signifikant kilde til partikler, og når hetten er av, fører det til opptil en 80-dobling av partikkelkonsentrasjonen, har Jutulstad funnet ut.

Tek17 er ikke nok

Med ventilasjon etter tek17-kravene utsettes kokken for store mengder partikler. Utslippene fra matlagingen varierer ut fra temperatur, luftfuktighet, hvilke matvarer som tilberedes og hvordan det gjøres. Av de tre måltidene var det kjøttdeigen som slapp ut mest svevestøv, og Adele Jutulstad peker på at det også er retten med mest mettet fett.

– Hvordan du bruker kjøkkenhetten, har bare betydning hvis du lar være å skru den på, forklarer hun. Da hun prøvde å vente med å starte den til fem minutter etter at kokken hadde begynt å lage mat, var partikkelkonsentrasjonen stor. Om hun skrudde den av med én gang maten var ferdig eller litt senere, derimot, det spilte ikke noen særlig rolle.

– Dette viser hvor viktig tilstrekkelig ventilasjon på kjøkkenet er. Med dagens minstekrav er det fremdeles partikkelutslipp som kan føre til helseproblemer, sier Jutulstad.

Inneklimasentral

Bjørn A. Hovland brukte masteroppgaven sin på Oslomet til å se på om en nyutviklet inneklimasentral klarte å være like effektiv og gi like god komfort som konvensjonelle luft-til-vann-varmepumper. Isolve Air er en integrert ventilasjons-, varmepumpe- og energilagringsenhet. Den bruker CO₂ som kuldemedium og er koblet opp mot vannbåren gulvvarme.

– Varmepumpen er generelt mer effektiv enn konvensjonelle. Den vil være foretrukket til bruk i bolighus ved de utetemperaturene som det er blitt testet for, sier Hovland.

Hybrid sparer klimaet

Tredjemann med fersk masteroppgave, Lars Trygve Teigen Bekkeli, slår fast at det er mye energi og store klimagassutslipp å spare på å bruke naturlig eller hybrid ventilasjon fremfor mekanisk ventilasjon.

– Full naturlig ventilasjon vil likevel kunne være problematisk for inneklimaet, først og fremst på grunn av trekk, lave temperaturer og høye CO₂-verdier om vinteren, og høye temperaturer om sommeren, sier Bekkeli.

Han har sett på naturlig og hybrid ventilasjon blant annet fordi ventilasjonsanlegg blir stadig dyrere og likevel pådrar seg stadig flere klager.

Powered by Labrador CMS