– NIBE har veldig brukervennlige løsninger, og har tenkt på alt som handler om service, mener ny teknisk sjef Jonas Haraldsen.  Foto: ABK.
– NIBE har veldig brukervennlige løsninger, og har tenkt på alt som handler om service, mener ny teknisk sjef Jonas Haraldsen. Foto: ABK.

Fra voksenlærling til teknisk sjef – på sju år

– Jeg kunne ingenting om håndverksfag da jeg begynte.

Published

– I ABK er det mye kompetanse over alt, sier Jonas Haraldsen (29).Akkurat det har Jonas utnyttet bedre enn de fleste ved å utdanne seg på jobb.– Jeg har lært mye av de jeg har jobbet med, understreker Jonas.Han har en uvanlig bakgrunn til voksenlærling å være: Videregående skole med studiespesialisering. Men etter videregående var Jonas skolelei og ville ikke studere. Stefar Gunnar Hansen underviser i kuldefag, og det satte Jonas på sporet av en karriere.

Alltid noen med kompetanse

Den startet med utplassering hos kuldeentreprenør Klimanord AS, og fortsatte med sommerjobb og ansettelse. Etter halvannet år ble Klimanord kjøpt opp av ABK.– Jeg kunne ingenting om håndverksfag da jeg begynte, så jeg har lært gjennom å jobbe, sier Jonas. I tillegg tok han noen kveldskurs for å dekke teori, og etter hvert ble det fagbrev som kulde- og varmepumpemontør.­– ABK er et kjempebra sted å jobbe. Det er alltid en eller annen som har kompetanse om problemet du skal løse, enten de er spesialister på elektro eller rør, poengterer Jonas.

Rykket opp til teknisk sjef

Etter drøyt sju år ute i felten for ABK, inkludert en hel del servicekurs, begynte Jonas som teknisk sjef NIBE på ABKs supportavdeling 1. april. Det betyr endelig ansvar for å løse support-saker, støtte ABKs ulike avdelinger og ansvar for å holde dialog med NIBEs eksperter.– Jeg er veldig trygg på at han kommer til å løse oppgavene sine veldig bra, sier Torger Brække, avdelingsleder support og den som i sin tid ansatte Jonas.

Ikke så lett å stresse

Torger kunne gjerne hatt Jonas ute som tekniker noen år til, men var aldri i tvil da stillingen som teknisk sjef ble ledig.– Jonas har tilegna seg nok kunnskap gjennom årene som tekniker ut, og har holdt en rekke kurs. Han tenker rasjonelt og bra, tar ting fort og er ikke så lett å stresse, poengterer han. Dessuten er Jonas god til å kommunisere med kunder og forhandlere, og teknisk flink.– Han har også evnen til å være ydmyk og lytte til kunden, sier Torger.

Godt miljø i ABK

For å holde på den praktiske erfaringen er det et klart mål for Jonas å fortsette med oppdrag ute i blant. Men teknikken er ikke det eneste som teller.– Jeg trives veldig godt i ABK, også sosialt. Det er en god gjeng, og en viktig faktor hver dag du kommer på jobb, sier han.

Powered by Labrador CMS