SØSTERBEDRIFT: Daglig leder Yvonne Aarstad har med seg søsteren Tonje Kragtorp Aarstad som styreleder og medeier.

ARBEIDSLIV

Rørleggersøstrene på Bjørkelangen

BJØRKELANGEN: Søstrene Aarstad driver familiebedriften. Men foreløpig har de ikke tenkt å bytte ut firmanavnet Aarstad & Sønner.

Publisert

Sønnene har pensjonert seg og overlatt firmaet til neste generasjon.
– Tonje og jeg er tredje generasjon i Aarstad-familien, forteller Yvonne Aarstad.

Sammen med søsteren eier og driver hun Aarstad & Sønner. Rørleggerbedriften på Bjørkelangen har snart 60 års historie.

Syklende rørlegger

– Farfar Emil Aarstad startet i 1965, forteller hun.

Han hadde kona som kontordame og drev firmaet fra garasjen, med sykkel, og med verktøykasse på bagasjebrettet. Etter hvert tok sønnene Vidar og Ingar over. Rørlegger Emil Aarstad ble til Aarstad & Sønner, og det er firmanavnet fremdeles.

Beholder navnet

– Etter at Tonje og jeg overtok i 2018, har vi fått mange pek om at vi burde gjøre om firmanavnet. Vi har lekt med Aarstad & Døtre eller Søstrene Aarstad. Men det sitter langt inne å gjøre noe med navnet. Vi bærer det med stolthet, sier Yvonne Aarstad.

Akkurat der velger de altså annerledes enn de kjente rørleggersøstrene i Oslo, Søstrene Amundsen. Men ellers er de to søsterparene gode venner og kolleger.
– Vi sparrer og hjelper hverandre. Vi ser opp til søstrene Amundsen og hva de har fått til, understreker hun.

Yvonne Aarstad tok svennebrevet i 2004.
– Med erfaringen ute i felt har jeg en viss forståelse for hvordan våre nydelige rørleggere har det om dagen, slik at jeg kan prøve å legge til rette for at de skal ha en best mulig dag, sier hun.

Butikk trekker kunder

Aarstad & Sønner har tre ansatte rørleggere på fulltid. Den fjerde er egentlig pensjonert, men arbeider fullt høst og vinter. Våren og sommeren tilbringer han på torpet sitt.
– Mamma Ive jobber i butikken og trapper ned mot pensjonisttilværelsen, forteller sjefen.

Hun opplever at mange av kundene kommer innom butikken først.
– Vi har tenkt mange ganger på om vi skal ha butikk, et showroom eller ikke noe i det hele tatt. Det er vanskelig å måle lønnsomheten i en butikk. For vår del kan vi ikke bare se på inntastingene i butikken, konstaterer hun.

– Vi må ta med alle butikkordrene som vi bestiller for levering over disk og alle kundene som kommer og bestiller serviceoppdrag og som ringer inn med serviceoppdrag som er butikkens fortjeneste. Vi har funnet ut at det er viktig å ha en butikk, sier Yvonne Aarstad.

Hun roser Bademiljø for å ha gode leverandører.

Privatmarkedet

Økonomisk går det bra. De siste årene har gitt gode overskudd i regnskapet.
– Det kommer ikke gratis – det koster blod, svette og tårer – men det er hyggelig å se at det funker, sier hun.

Det tar under en time mellom Bjørkelangen og Oslo med bil. Den lokale rørleggerbedriften opplever at det kommer rørleggerbiler med oslologoer og kjører forbi på jobb. Men det er mangel på rørleggere, så Aarstad er ikke bekymret for konkurransen.

Aarstad & Sønner tar først og fremst serviceoppdrag.
– Vi arbeider med eneboliger og hytter, og vi har en del oppussing av bad. Vi er fornøyde med å være i den størrelsesskalaen vi er og har ikke planer om å ekspandere. Vi opererer i privatmarkedet og synes det er veldig hyggelig å få den personlige kontakten, sier Yvonne Aarstad.

Holdt ut

Da hun valgte rørleggerfaget, møtte hun en og annen fordom og melding om at «vi får se hvor lenge du holder ut». Holdt ut, det gjorde hun, og hun fikk vist at det ikke manglet på praktiske evner og forståelse.

– Jeg synes det er morsomt og trives i faget. Jeg er fryktelig praktisk av meg. Hjemme hos oss er det gubben som stryker gardiner! forteller Yvonne Aarstad.

Powered by Labrador CMS