NY MÅTE: De 3D-printede kranene åpner opp for en helt ny måte å designe produkter på, mener Grohe.

Verdens første 3D-printede kran

Designen er noe helt utenom det vanlige, og nå har restauranten fått Michelin-stjerne. Kranene på badet på Under er 3D-printet. Verdens første, ifølge Grohe.

Published Last updated

Snøhetta har designet den. Internasjonalt har både designerne og matkritikerne skamrost den. Restaurant Under, bare noen kilometer fra Lindesnes, hviler på havbunnen fem og en halv meter under overflaten. Da den ble senket i 2018, ble den Europas første og verdens største undervannsrestaurant.

KJENT: Synet av Under er blitt kjent for både arkitekter og restaurantkritikere.

Nå har Under fått en stjerne i Michelin-guiden, også. Restauranten der gjestene kan spise med utsikt til fiskestimene som svømmer langs panoramavinduet, er Norges eneste utenfor de fire største byene med stjerne.

Synlig vann

At håndvaskene utenfor restaurantens toaletter også er de eneste i sitt slag, er kanskje ikke like godt synlig.

GULL: I baren som ligger på høyde med vannskorpen, er det montert spesiallagde servantkraner i gull.

Mens baren i vannflaten har toaletter med spesiallagede, elektroniske servantkraner i gull, har selve restauranten fått kraner som er skrevet ut på 3D-printer. Verdens eneste, ifølge produsenten Grohe.

– 3D-kranen har armaturens gjenkjennelige silhuett sett fra siden, men sett forfra er armaturen helt tynn og med mellomrom mellom sidene. Dette skaper en visuell fremstilling av vannet i seg selv, beskriver produsenten i en pressemelding.

4700 lag

– Kranene blir laget i en kombinasjon av avansert teknologi og anerkjent tysk håndverk, kommenterer den norske markedssjefen, Emilie Bjerke.

– Armaturene produseres ved hjelp av en laser som smelter et spesielt metallpulver. Hver eneste komponent består av omtrent 4700 lag med en tykkelse på 0,06 millimeter. Det er dette som gjør kranen så sterk og solid. Etter 3D-printingen blir komponentene mekanisk behandlet av en CNC-fresemaskin, før de manuelt blir slipt og børstet som et siste steg på overflaten, forklarer hun.

Under snakker gjerne om de miljøvennlige løsningene sine, med lokal mat og mange ingredienser som tidligere ble kastet i stedet for å bli til mat. For kranenes del er miljøløsningen innebygde sensorer som sørger for å spare vann.

Ny designmåte

Grohe mener at dette ikke blir første gangen rørleggeren får 3D-printede produkter å montere.
– Dette åpner opp for en helt ny måte å drive med produktdesign på i fremtiden, sier Emilie Bjerke.

– Produksjonsmetoden gjør det mulig å designe produkter som vi før ikke trodde det var mulig å lage. Dette er bare begynnelsen. Her er det bare fantasien som setter grenser, uttaler hun.

Powered by Labrador CMS