Helsvart-hotell
HELSVART: Svart blir verdens første energipositive hotellkonsept og skal produsere 60 prosent mer energi enn det bruker. ILLUSTRASJON: SNØHETTA

Svart byggeprosjekt mot klimakrisen

Et plusshotell ved Svartisen er eksempel på hvordan verden kan bygge seg ut av klimakrisen. – Vi lar form følge miljø, sier Snøhetta-sjef Tonje Frydenlund.

Bygger Svart

Svart er navnet på det som skal bli verdens første powerhouse-hotell, som blir liggende som en ring i sjøen under Svartisen. – Vi flytter noen av grensene i bransjen, sier Tonje Frydenlund, som er sjef for Snøhetta Oslo.

– Vi skal både formatere for hotellrom med eksklusiv utsikt og optimalisere formen for å få flest mulig tilgjengelige soltimer på takflatene. Det betyr at vi lar form følge miljø, sier Frydenlund.

I tillegg forteller hun om avanserte styringsmodeller og om materialbruk der karbonfotavtrykket er viktig. Det vil si tre. Resultatet skal bli et hotell som bruker 85 prosent mindre energi enn standarden.

Powerhouse-lokaler
POPULÆRT: Både leietagere og partnere står i kø for å få leie powerhouse-lokaler i Porsgrunn. ILLUSTRASJON: POWERHOUSE

Porsgrunn-power

I Porsgrunn er eiendomsutviklingsselskapet R8 i full gang med å bygge byens høyeste næringsbygg, som powerhouse. – Å satse på bærekraft og grønn energi var et tøft og modig valg for oss i 2012–13, sier daglig leder og grunnlegger Emil Eriksrød.

Det gikk fort å få omregulert fra tre til elleve etasjer, å få forprosjekt og å få leid ut. Etterspørselen øker, snittprisen øker, men Eriksrød trekker spesielt frem hva et slikt bygg betyr for egne ansatte og for leietagerne i de andre byggene selskapet har.

Stolte leietagere

– De andre leietagerne våre, som ikke skal inn i bygget, er også stolte av å leie lokaler av oss, fordi vi tar et standpunkt og bygger slike bygg. Mange av leietagerne våre bruker bygget direkte i rekrutteringen. Våre egne ansatte gleder seg som bare det til å flytte inn, og de som jobber med prosjektet, oser av entusiasme, sier han.

Eriksrød ser at leietagerne har klare meninger: – Fremtidens leietagere ønsker å jobbe i slike bygg som dette, sier han. Leverandører og samarbeidspartnere står i kø – for eksempel er det flere som har kommet på eget initiativ med ønske om å få drive kantinen i det nye powerhouse-bygget.

Emil-Eriksrød-R8
STOLTE: Kollegene til R8-sjef Emil Eriksrød er stolte over å få arbeide i nybygget.

– Når jeg får spørsmål om dette er lønnsomt, så er svaret veldig lett. Alle bankene vil være med og alle leietagerne kommer strømmende til, sier R8-sjefen.