IKKE EKTE KJÆRLIGHET: Den rike rørleggeren var i virkeligheten hverken rik, rørlegger eller forelsket.
IKKE EKTE KJÆRLIGHET: Den rike rørleggeren var i virkeligheten hverken rik, rørlegger eller forelsket.

ARBEIDSLIV

Rundlurt av «rik rørlegger»

Mannen lurte til seg 365 000 kroner fra to kvinner som han hadde møtt på nett. For å bevise hvor rik han var, fikk han dem blant annet til å tro at han arbeidet i sitt eget rørleggerfirma.

Published

Hun trodde at han var kjæresten hennes. Dessuten trodde hun at han var en anerkjent pianist som fikk store honorarer for spilleoppdragene sine, at han hjalp bedrifter med IT-sikkerhet og at han tjente godt i sitt eget rørleggerfirma.

Virkeligheten lå langt unna historiene. I virkeligheten hadde ikke mannen i 50-årene fra Vestfold lønnsinntekt i det hele tatt. Nå er han dømt til ti måneders fengsel.

Nettdating

I løpet av halvannet år møtte han to kvinner på datingsider på nett. Den første levde på fattigdomsgrensen og i kommunal bolig, ifølge dommen fra Agder lagmannsrett.

Hun hadde både fysiske og psykiske helseproblemer. I tillegg hang hun etter med husleien, hun hadde forbrukslån, og hun hadde privat gjeld til en venninne som hadde prøvd å hjelpe henne med å rydde opp i forbrukslånene.

Så møtte hun mannen som fremsto som kristen, reflektert og moden. Hun var åpen om problemene sine, og han lovet å hjelpe henne med å ordne opp i økonomien. Dermed fikk han tilgang til kontoene hennes. Resultatet var nye lån.

Ekte rørleggersvindel

Kvinnen trodde at han hadde betydelige midler stående inne på sin egen bankkonto. Han ga inntrykk av å være velstående med mye penger og god orden på egen økonomi – og altså eget rørleggerfirma.

Rett skal være rett: Da saken opprinnelig var oppe i Vestfold tingrett, ble han også dømt for å ha svindlet til seg 7000 kroner fra en «kunde» som betalte ham for å prosjektere og koordinere et baderomsprosjekt. Men han hadde aldri noen planer om å gjøre arbeidet, og han hadde heller ikke lønn hverken fra rørleggerfirmaet sitt eller andre steder.

Paret hadde stort forbruk, med mat og drikke på restaurant flere ganger i uken og drosje som det vanlige fremkomstmiddelet. Resultatet var at kvinnen hadde større gjeld da de gikk fra hverandre enn da de møttes. Mannen påsto at han hadde ønsket å hjelpe henne økonomisk, men det tror ikke Agder lagmannsrett noe på.

19 millioner på konto

Da han møtte den andre kvinnen, forklarte mannen at han hadde lånt bort bankbrikken sin og bilen sin til datteren. Dermed vippset hun ham penger til togbilletten da han kom på besøk de to første gangene.

Til henne forklarte han at han hadde firma i utlandet og viste frem en nettbank der det så ut til at han hadde 19 millioner kroner på en utenlandsk bankkonto. Men han fikk henne til å tro at pengene ikke var tilgjengelige der og da på grunn av tekniske vansker, så han lånte penger av henne i stedet.

Grovt

Da saken gikk i tingretten, ble han også dømt for fem andre, mindre bedragerier. Dermed var det snakk om totalt 384 000 kroner da lagmannsretten skulle fastsette straffen – en blanding av grovt underslag, grovt bedrageri og simple bedragerier. Og straffen, den ble ti måneders ubetinget fengsel i tillegg til at han må betale tilbake pengene han har svindlet til seg.

Derimot var dommerne uenige om de to kvinnene skulle få oppreisning i tillegg. Flertallet peker på at begge har fått forverret den psykiske helsen sin. Likevel er ikke det nok til at det oppfyller vilkårene for å gi henne oppreisningserstatning, mener flertallet av de sju dommerne.

Powered by Labrador CMS