ALLSIDIG: Darren Adamson og firmaet hans driver allsidig: Prosjekter og privatkunder, vann, varme, gass og ventilasjon.

Darren ble mobbet for bruk av plastrør

LERWICK: Da Darren Adamson gikk i lære, mobbet kollegene ham for å bruke plastrør. Han kunne ikke faget skikkelig, mente de. Nå bruker de plast selv, også.

Published

Adamson eier og driver DS Adamson Mechanical Services i Lerwick på Shetland. Øygruppen så langt nord i Storbritannia du kan komme, var langt foran resten av landet i å ta i bruk plastrør.

Da han reiste til Inverness på det skotske fastlandet for å få teoriopplæringen som han trengte til svennebrevet, ble han og de andre lærlingene fra Shetland ertet.

Torv ødelegger

– Shetland har brukt plast lenge, mens fastlandet brukte kobberrør. De andre på skolen lo av oss fordi vi ikke kunne faget skikkelig og brukte plast, forteller han.

Grunnen til at Shetland må bruke plast, er jordsmonnet. Øygruppen har store områder med torv.
– Det gjør at vi har nok torv i vannet til at det brenner seg gjennom kobberet. Kobberrørene korroderer. Her holder kobber i fem år. Derfor måtte Shetland gå over til rustfritt stål og plast. Også sørover på fastlandet bruker de plast nå. De har skjønt hva plast kan gjøre og hvordan det tar mindre enn halve tiden å legge dem, sier Darren Adamson.

Reiser for å lære

Shetland har ikke noe eget skoletilbud for rørleggerlærlinger.

– Det betyr at vi reiser bort tre uker av gangen for å lære. Vi har lærekontrakt i en bedrift, og så reiser vi bort for å få teorien. Lærlingene mine har tre–fire slike treukersopphold i Elgin på fastlandet, forteller han.

Rørleggerbedriften får ikke noe tilskudd for å ha lærlinger, men Adamson ser på det som en investering for fremtiden:

– Hvis du gjør godt arbeid, så bidrar lærlingene godt, og hvis de er fornøyde, så blir de i bedriften. Her hos oss har vi flinke gutter, og det gjør rekrutteringen mye enklere, sier han.

Omstridt prosjekt

Nå arbeider Adamson og de fem rørleggerne hans med et omstridt prosjekt: Nye vindmøller.

Han beskriver den kontroversielle utbyggingen slik: Halve Shetland synes det er et utmerket prosjekt, et stort skritt fremover for grønn, fornybar energi og et prosjekt som bringer øygruppen arbeidsplasser og penger. Resten er fortvilet over at naturen bygges ned, at CO₂-lagrende torvmarker ødelegges og at de store konstruksjonene dominerer utsikten

Selv tar han ikke noe standpunkt til vindmøllene. Vindmøllefarmene er kontroversielle. Men når avgjørelsen er tatt, skal rørleggerarbeidet gjøres.

– Vindmølleparkene skal ha kontorlokaler. Der skal det være bad, toaletter, avløp og kantinefasiliteter, forteller Adamson.

Powered by Labrador CMS