Lars-Hansen-Polar-Energi
PRISVINNER: Lars Hansen står bak Polar Energi. Han skal ikke lage de billigste produktene, men enklere installasjon gjør at han vinner konkurranser på pris likevel.

Nordnorsk varme til hele verden

Når Panasonic skal få mer energi ut av varmepumpene sine, kommer de til Ibestad. Teknologien til Polar Energi tar verden med storm.

– Vi sender en 40 fots container til New Zealand annenhver måned, og vi selger til Australia, Baltikum, Sverige, Danmark, Island og Storbritannia, forteller Lars Hansen.

Gründeren i Polar Energi er kjøleteknikeren som flyttet fra Figgjo i Rogaland og hjem til Troms for å utvikle oppfinnelsene sine. I Hamnvik i Ibestad har han kjøpt lokalene der han selv gikk på maskin og mek på 1980-tallet. Nå har Polar Energi tre ansatte der og fjerdemann på fabrikken i Italia.

Polar-Energi-patent
PATENTERT: Patenter fra både Kina og USA, viser Lars Hansen.

Ett ledd mindre

Det er over 15 år siden han begynte. Utviklingsarbeid tar tid når han bruker pengene før han har tjent dem og vil drive utvikling uten investorer. Kommunen og Innovasjon Norge støtter opp, men bare det å få patent i USA, kostet ham 300 000 kroner. Nå er patentene på plass over hele verden.

Han sliter med å beskrive teknologien enkelt med tanke på ikke-fagfolk. – Det er ikke så lett. Jeg har beskrevet teknologien til toppingeniører i Japan, men de skjønner det ikke så fort. Det skyldes at de tenker tradisjonelt hele tiden, smiler han.

Men veldig forenklet er det snakk om å kutte bort ett ledd mellom gass og vann, og om å separere «superheatingen» fra varmeprosessen for å oppnå høyere temperatur.

 

Inne i tanken

– Alle andre bruker en ekstern plateveksler for å overføre energi fra kjølemediet til vannet. Det er en god, gammel og tradisjonell metode. Med teknologien vår foregår selve varmeoverføringen inne i systemtanken, forklarer Hansen.

– Det gir også langt større driftssikkerhet, siden det gjør viktige mekaniske deler som for eksempel plateveksler og «flow switch» fullstendig overflødige. Designløsningen er enkel og bidrar til høy driftssikkerhet, noe som igjen naturlig nok fører til enklere og billigere installasjon, sier han.

Inne i tanken har han lagt en coil – en rør-i-rør-spiral. I en 1000 liters tank er røret 63 meter langt. Kuldemediet sirkulerer inne i det indre røret, mens vannet er i tanken utenfor det ytre røret. Skulle gassen lekke ut fra det indre røret, så ledes den ut gjennom det ytre røret uten å forurense vannmagasinet i tanken.

Supervarme

I tillegg bruker han supervarmen – den som ligger over kokepunktet:

– I alle varmepumper utvikles det som vi på fagspråket kaller «super heating». Når væsken når kokepunktet, går den over til gass som distribueres gjennom systemet. I en del av denne prosessen får gassen en temperatur langt over kokepunktet. Vi tar vare på den energien som «super heatingen» avgir og tilfører denne inn i systemtanken, forklarer han.

– Hos andre produsenter, som bruker en vanlig varmeveksler, går denne energien til å fyre for kråka. Vi bruker den til å heve temperaturen i varmetanken fra 54 til 80 grader.

Varemerket på den patenterte teknologien er PHSI – Polar Super Heating Infusion.

 

Bjørn-Magne-Aksberg-bygget-til-Panasonic
BYGGER: Produksjonsleder Bjørn Magne Aksberg bygger 15–20 bokser om dagen til Panasonic.

– 35 prosent bedre

Resultatet er effektiv oppvarming. Her er han sterk og klar:

– Vi leverer luft-til-vann-varmepumper med verdens beste energieffektivitet, minst 35 prosent bedre enn noe annet produkt i markedet. Og når varmepumpen må avrimes, er den sju ganger mer energieffektiv enn det noen andre produsenter klarer, sier Lars Hansen. Skulle han bli klaget inn for villedende markedsføring, ser han frem til å bevise påstandene.

– Vi har fått testet hos IMQ i Italia. Tusenliteren har en SCOP på 3,9, og vi oppnår 70 grader i tanken ved hjelp av en luft-til-luft-utedel og R32 som kuldemedium. Vi kan bruke CO, men da blir COP-en lavere og installasjonskostnadene høyere, sier han.

Dessuten varmer varmepumpen hans vannet til gulvvarme og tappevann samtidig, helt uten å bruke elektriske energikilder.

Polar-Energi-og-Panasonic
SAMMEN: Standardkombinasjonen av norsk og japansk teknologi. Vi leverer luft-til-vann-varmepumper med verdens beste energieffektivitet, minst 35 prosent bedre enn noe annet produkt i markedet. Lars Hansen

Panasonic-produksjon

Da han leverte det første industrianlegget sitt på Eggemoen i 2015, ble det så mye blest at Panasonic tok kontakt. Nå både produserer og produktutvikler den lille Ibestad-bedriften for det japanske gigantkonsernet. Senere har han hatt pågang fra flere andre av de globale varmepumpeprodusentene, også.

Om det er noe problem med å arbeide for en kjempe som Panasonic, så er det at firemannsbedriften i Nord-Norge blir behandlet som et hvilket som helst annet konsern. – De forventer at ting skal skje veldig fort, og så forventer de at jeg skal tenke på samme måte som dem. Men vi har klart det på en god måte. Dette viser bare at vi kan gjøre høyteknologi i Norge. Vi kan gjøre hva vi vil i dette landet, bare vi har gründere med pågangsmot. Den neste store utfordringen vår blir å etablere et kompetent forhandlernett i Norge, sier Lars Hansen.