Marianne W. Fledsberg_ Nemitek

Marianne W. Fledsberg: Spillende lokallagsleder

Møt lederen i Østfold-gruppe.

Published

Hun var et friskt pust på «geriatrisk avdeling». Nå er Marianne Wibe Fledsberg erfaren lokallagsleder og opptatt av å spille på lag, enten faget er VVS eller håndball.På første styremøte ble hun ønsket velkommen til geriatrisk avdeling. Nå har lagspiller Marianne Wibe Fledsberg seks år bak seg som leder i Østfold gruppe i Norsk VVS energi- og miljøteknisk forening. Men 40-åringen har ennå langt igjen til geriatrien. Det er ikke lenge siden hun ble nominert som kandidat til kåringen av årets unge leder.

Vokste opp i foreningen

Selv har hun vokst opp i bransjen og foreningen.– Jeg har kjent til foreningen siden jeg var liten. Med en far som var VVS-ingeniør, lå Norsk VVS på kjøkkenbordet. Så ble jeg medlem da jeg var student. Da fikk jeg tilgang til en del av kompetansebøkene. Spesielt Ventøk, som jeg brukte flittig i studietiden, forteller hun.Da hun var ferdig med studiene og skulle søke jobb i Oslo, spurte hun faren om råd.– Jeg så på et mindre rådgivende ingeniørfirma. Han kjente dem ikke, så han ba meg sjekke om de var medlemmer i foreningen. Hvis de ikke var faglig nysgjerrige nok til å være med, så burde jeg ikke sende søknad. Det var de ikke, så jeg søkte og fikk jobb i Hjellnes Cowi i stedet, forteller Marianne Wibe Fledsberg.

Friskt pust

Mange år, en mann og tre døtre senere er hun utviklingssjef i region øst, divisjon bygninger, i Cowi i Fredrikstad. Da den første av døtrene meldte sin ankomst, var det greit å ha forutsigbar reisetid i stedet for å risikere å bli sittende en time ekstra i kø. Fra Son er pendlerveien til Fredrikstad lenger, men raskere og mer stabil.Hun takket ja til å sitte i styret i Østfold. To år senere, i 2011, ble hun leder.– Jeg tror jeg var et friskt pust den gangen. Det lokale styret hadde masse erfaring og kjente all historikken, men de trengte også en som kunne se ting med litt nye øyne. Sammen følte jeg at vi var et bra team, sier hun.

Lagspill

«Team», det er et nøkkelord for foreningslederen, Cowi-lederen, trønderen og håndballtreneren Marianne Wibe Fledsberg. I Cowi har det blitt en fin blanding av unge og garvede med forskjellige typer erfaring. I foreningen tror hun noe av nøkkelen til å lykkes er at alle i verdikjeden er med i styret: Byggherre, rådgiver, entreprenører på ventilasjon og rør og en leverandør.– Jeg liker å sette sammen team som ikke er homogene. Det er litt mer krevende, men det driver teamet fremover. Så prøver vi å jobbe med hverandres styrker og få teamet til å løfte seg, forklarer hun.– Jeg har spilt håndball fra jeg var liten. Lagspill synes jeg er spennende. Det kan man jo se bredere på, også: Det kan dras inn i faget, sier hun. Nå er hun fersk i hovedstyret i VVS-foreningen, også. Der håper hun å bidra med erfaringene fra lokalt styre for å få opp aktiviteten og interessen for å være med i et faglig nettverk.

Energi

Inneklima og energioptimalisering er de VVS-faglige temaene som engasjerer aller mest. Det beste er å kunne sitte sammen med arkitekten fra dag én og være med på å påvirke helt fra plasseringen på tomten. Dessuten det å bidra til bærekraftige løsninger med minst mulig miljøfotavtrykk.– Det viktigste er at jeg har spennende og varierte arbeidsoppgaver som gjør at jeg stadig dras ut av komfortsonen. Det fører også til at jeg utvikler meg. Jeg har ikke noe konkret mål «om ti år er jeg der». Men jeg ser for meg at jeg jobber i VVS-bransjen, sier hun.Godordene om arbeidsgiveren skal heller ikke glemmes:– Det gir meg motivasjon at jeg jobber for en arbeidsgiver som setter lederutvikling på agendaen. Ledelse er et eget fag. Det er på ingen måte sånn at en ingeniør eller sivilingeniør er den fødte leder. Når jeg kan mye mer enn jeg gjorde for ti år siden, er det fordi jeg har vært gjennom en reise, opplever en god tilbakemeldingskultur, og har gjort meg noen erfaringer selv. Det er viktig at firmaet setter det på dagsordenen, sier Marianne Wibe Fledsberg.

Powered by Labrador CMS