MODERNE: Nå som LED-belysningen overtar, kan lyset brukes mer til å påvirke flere følelser og sanser enn bare synet. Illustrasjons FOTO:Shutterstock

Sparer oppvarming med annen farge på lyset

Når fargen på lyset skifter, opplever folk temperaturen på en annen måte. Forskjellen er over en grad. Med andre ord kan annen farge på lyset spare energi til oppvarming og kjøling.

Published

Det er italienske og spanske forskere som har målt effekten når folk sitter i et rom med varmt, nøytralt eller kaldt lys – det vil si rødlig, hvitt eller blått. Fargen på lyset virker helt klart inn på hvordan de opplever temperaturen, skriver de i en artikkel i tidsskriftet Energy & Buildings.

Solnedgang

Iacopo Golasi er forsker ved Sapienza, universitetet i Roma som omtaler seg selv som Europas første. Sammen med kolleger i Roma og Granada har han testet hvordan 42 forsøkspersoner opplever temperaturen.

Alle har sittet i bukse (eller knelangt skjørt) og kortermet skjorte i et rom der temperaturen har ligget rundt 22 grader. Først har de oppholdt seg et kvarter rett utenfor testrommet, så har de gått inn to og to og sittet i testrommet og lest i en halvtime.

I de tre testrommene har det vært LED-belysning med en temperatur på henholdsvis 1772, 4000 og 11 530 Kelvin. Det betyr henholdsvis lys som har farge omtrent som en solnedgang; vanlig, hvitt innendørslys – og lys som er enda skarpere i fargen enn solskinn fra skyfri himmel. Lysstyrken har vært den samme i alle de ter tilfellene.

1,02 grader

Når de så ble spurt om hvor varme eller kalde de følte seg, på en skala fra –3 for kald til +3 for varm, skilte det et halvt poeng i snitt. De som satt i et solnedgang-lignende lys, følte seg mye varmere enn de som satt i skarpt dagslys.

Forskerne har regnet om opplevelsen til grader. Og konklusjonen er klar: Forskjellen som forsøkspersonene opplever, uten at den er reell, er på 1,02 grader. Det betyr muligheter for å spare energi til oppvarming eller kjøling, bare ved å regulere fargen på lyset i et rom.

Påvirker følelsene

– Lyset kommer til å ha mindre å si for energibruken i seg selv, fordi dagslys brukes mer og LED-belysning overtar. Til gjengjeld får brukerne et nytt scenario der påvirkningen fra LED-lys av andre følelser enn den rent visuelle, må brukes smart, forklarer Iacopo Golasi og kollegene hans.

Det er slett ikke første gangen forskningen finner ut at det er en sammenheng mellom fargen på lyset og hvordan folk føler seg. Det er mer enn ti år siden Povl Ole Fanger på Danmarks Tekniske Universitet målte forskjellen i temperaturoppfatning til 0,4 grader avhengig av om lyset i rommet var rødt eller blått. På universitetet i Münster forteller forskning om hvordan flypassasjerer opplevde temperaturen som 0,2 grader høyere når lyset var gult. Og flere forskningsprosjekter har vist hvordan folk foretrekker lys med forskjellig farge alt etter hvor varmt det er der de oppholder seg.

Den ferske forskningen fra Italia og Spania er likevel den første som tallfester forskjellen når det brukes moderne LED-belysning.

Powered by Labrador CMS