Kjøkkenets år 2020

Magasinet Country Living utroper 2020 til kjøkkenets år. Her er de internasjonale kjøkkentrendene som rørleggeren må være forberedt på.

Published

Sensorer som passer på vannforbruk og lekkasjer i hele huset. Flere berøringsfrie armaturer, kaffemaskiner på nett og større kjøkkenvasker med synlige fronter. Det er 2020-trendene, om vi skal tro interiørmagasiner, trendanalytikere og rørleggere rundt omkring i Europa, USA og Australia.

Som vanlig er det mange som har meninger om hva som blir det neste store produktet og hvordan kjøkkenet skal se ut. Og som vanlig kommer ikke endringene til å skje så fort som trendanalytikerne spår. Her er likevel noen ting du må være forberedt på at de mest fremoverlente privatkundene kommer til å spørre etter på kjøkkenet sitt:

Vær og vann

Utenfor kjøkkenvinduet er det en smal sak å koble hagevanningen til internett. Dermed kan den følge med på værmeldingen og justere vannmengden etter hvordan været blir.

Inne på kjøkkenet har ikke de innretningene som bruker vann, kommet like langt. Men det er kort vei fra en oppvaskmaskin som kan skrus på og av fra en mobilapp, til en som starter av seg selv akkurat når strømprisene er på det laveste.

En kaffemaskin som har cappuccinoen klar til du står opp, er ikke noen revolusjon. Når kaffemaskinen følger med på trafikken, snakker med vekkerklokken og sørger for både alarm og kaffe et kvarter tidligere den dagen bussen er forsinket, derimot, da begynner tingenes internett å gi effekt for kunden og muligheter til mersalg for rørleggeren.

Sjekker lekkasjer

De eksemplene er ikke helt der ennå. Men Hydropoint 360 er en teknologisk nyvinning som allerede eksisterer. Det er en sensor som monteres på kaldtvannsrøret. Der fanger den opp vibrasjoner fra rørene i hele huset. Maskinlæring gjør at den etter hvert kan tolke vibrasjonene og ikke bare finne ut nøyaktig hva som bruker hvor mye vann til enhver tid, men også finne lekkasjer og varsle om avløpet er på vei til å bli tett.

Smartfilteret Ecomo, på sin side, analyserer vannet når det tappes. Et lys på selve filteret gir umiddelbart beskjed om kvaliteten på vannet er god eller dårlig. De detaljerte tallene kan hentes fra en mobilapp som også gir beskjed om hvilket av flere mulige filtre som er det beste å bruke.

Berøringsfritt

Spåmennene og -kvinnene regner også med at de berøringsfrie armaturene kommer mer og mer hjemme hos privatkunden. Leverandører og rørleggere forteller om hvordan de hindrer spredning av bakterier og gjør hygienen enklere – men også om hvordan sensorene gjør hverdagen enklere for bevegelseshemmede.

Det handler ikke bare om de bevegelsessensorene som vi er vant til å se, spesielt på offentlige toaletter og profesjonelle kjøkken. Det er også snakk om å bruke stemmen eller å ha en sensor nede ved gulvet slik at vannet kan betjenes med føttene.

Og selvsagt skal kranene kunne kobles til Siri, Alexa, Google Home eller en av de andre digitale løsningene som holder styr på hjemmet. Da går det an å be om at en kjele blir fylt opp med akkurat en liter kaldt vann, så blir den det.

Synlig vask

På designsiden kan vi vente oss større og mer synlige kjøkkenvasker. Fronten skal være synlig, og den kan gjerne stikke litt ut foran benken, melder trendanalytikere over hele verden.

Noen savner utslagsvasken og vil ha noe penere enn et blankt vaskekar. Andre tenker dekorativt og vil tilbake til det gamle gårdskjøkkenet – «farmhouse» er en av flere betegnelser på slike vasker. Med synlig front blir vasken en viktig del av hele designen på kjøkkenbenk og underskap, og ikke bare noe som er plassert midt inne på en benkeplate.

De som heller satser på grunnere vasker og oppvaskkummer, vil i stedet finne løsninger som gjør den til mer av en arbeidsplass, og ikke bare et sted å skylle mat og vaske redskap. En nedfelt skjærefjøl, et dørslag eller et fastmontert tørkestativ er eksempler.

Overflaten er på vei bort fra det blanke. Gull, kobber, messing, gjerne elementer i marmor eller kvarts. Men den mest trendy finishen i tiden som kommer, påstås å være matt og svart.

(Kilder: Country Living, Hometown Plumbing, Jackson’s Hardware, Benjamin Franklin Plumbing, Highcraft Builders, House Beautiful, Elle Decor, Postscapes, Blue Diamond Plumbing, Coppertown Plumbing, Housetrends, Family Handyman)