Rollemodell på byggeplassen

Jentene markerer seg i rørleggerfaget.

Published

Jentene i rørleggerfaget backer hverandre opp på sosiale medier. Marie Linn Havsgaard er rollemodell på en arbeidsplass med mange kvinnelige kolleger.– Det er jo rørlegger jeg er og skal være, sier hun.Rørleggeren hos Chr. M. Vestrheim er blitt frontfigur og rollemodell for kvinner i rørleggerfaget. Det er mye arbeid, men også respons som det er lett å glede seg over.

Snapchat-støtte

Marie Linn Havsgaard har engasjert seg i Ingeborg-nettverket og samlet kvinnelige rørleggere hjemme i Bergen. Hun har vært med for å gjøre den samme jobben i Oslo og Trondheim, og hun holder foredrag for alle fra bransjetoppene til skolerådgiverne for å få dem til å skjønne at rørleggerfaget ikke er bare en mannfolkjobb.– Facebook- og Snapchatgruppen vår har gått over all forventning. Spesielt Snapchat. Daglig sender de bilder på Snapchat, deler historier og backer hverandre opp, forteller hun.Alt er ikke solskinnshistorier, nemlig:– Det har vært episoder der noen har vært utsatt for noe som er litt mindre kjekt. Da har de tatt det opp på gruppene og fått tips, forteller hun. Det viktigste er at det er den positive opplevelsen som står igjen når rørleggeren kommer hjem etter arbeidstid.

Tøffe i kjeften

Det skal ikke være nødvendig å være ekstra tøff i kjeften når man er jente og rørlegger, nemlig.– Vi opplever ofte det. Vi må liksom bevise oss. Så går stort sett alt greit, men så er det nytt bygg og det samme igjen.Det mest åpenbare som skal til for å slippe den rutinen, er ganske enkelt flere jenter på byggeplassen. Akkurat nå arbeider Marie Linn Havsgaard på Askøy. Der skal det bli Kiwi-butikk og bilforretning med verksted. Fem jenter er med på bygget:– Rørleggere, elektrikere og en platearbeider. Da blir det erfaringsutveksling. Jobben kan være tøff fysisk for alle fagene. Selv har jeg gjerne gått 16 000 skritt før 16, smiler hun. Vestrheim har ansvaret for varme og sanitær. I hele firmaet arbeider seks kvinnelige rørleggere.

Bevisstgjøring

Havsgaard selv har det i familien. Faren er elektriker og ingeniør, sønnen begynte nettopp på videregående for å bli tømrer og forhåpentligvis ingeniør. Selv har hun to års studier til maskiningeniør bak seg. Når yngstedatteren på ni blir voksen, kan hun tenke seg å utdanne seg videre.Frem til den tid bruker hun tiden på faget og rekrutteringen.– Da jeg begynte å utdanne meg, tenkte jeg ikke i det hele tatt på at det kanskje ikke var så mange jenter her, sier hun, og snakker om behovet for rollemodeller, for en fadderordning, for bevisstgjøring.

Felles opplevelser

Inspirasjonen får hun fra nettverket, men også fra rørleggere i andre land. Hun trekker frem en amerikansk gruppe, Chicago Women in Trades. Men også planer om egne pubtreff for kvinner i byggenæringen i Bergen.– Det har vært litt kleint å si hei når du møter nye jenter på byggeplassen. Det blir lettere hvis vi har slike felles opplevelser, sier Marie Linn Havsgaard.

Powered by Labrador CMS