DATAVAKTMESTER: Fra det lille, enkle til det store og kompliserte – Thomas Liland-Vik og KE Automasjon betjener både de største og de minste kundene fra hovedkvarteret på Klepp stasjon på Jæren.

Denne løsningen betaler seg selv

En avkastning på over 30 prosent, det er det ikke ofte du ser.

Published

Grønt avtrykk er bra, men det er pengene som avgjør. – Mye av det vi gjør på eksisterende bygg, er å selge en løsning som betaler seg selv, sier Thomas Liland-Vik i KE Automasjon.Konklusjonen kommer fra tidligere Sats Elixia-sjef Bjørn Maaseide.– Maaseide sa at det er veldig flott med det grønne avtrykket, men det er pengene som trigger det, forteller Liland-Vik.Sjefen i KE Automasjon har en lang rekke kunder på skrytelisten – treningssenterkjeden er en av dem.– Mye av potensialet er i eksisterende bygninger. Det vi gjør der, er å selge en løsning som betaler seg selv. Det er sjelden tilbakebetalingstiden er over tre år der vi er inne og gir råd. En avkastning på over 30 prosent, det er det ikke ofte du ser, konstaterer han.– Investeringen betaler seg selv, og besparelsen legger seg rett på bunnlinjen. Det blir grønt fotavtrykk samtidig som det er en fornuftig investering!

188 års fartstid

KE Automasjon ble eget selskap i 2014. Mange elektrobedrifter så på firmaet ikke som en leverandør, men som en del av Kverneland Elektriske og dermed en konkurrent.– Da vi skiltes, merket vi at det åpnet for et lettere samarbeid med elektrobedrifter, sier Thomas Liland-Vik.Han forteller om en erfaren stab. De 20 ansatte har til sammen 188 års fartstid i byggautomasjon.– Det er litt av nøkkelen til at vi får det til. Vi får inn flinke folk, men det går to–tre år før en ny begynner å fungere, mener han.KE Automasjon konkurrerer mot mange av de store. Liland-Vik peker på Siemens som eksempel.– Så begynner vi også å bli store etter hvert. Vi er bare 20 mann, men 20 mann på automatikk, det er stort. Så prøver vi å samarbeide like godt med alle på elektro, ventilasjon og rør.

Vanskelig leie

Han snakker gjerne pent om byggdrifteren.– Selv om du har holdt på med 15–20 år med byggautomasjon og tror du kan alt, så skal du aldri underestimere den som driver bygget. Selv om de ikke sitter med den økonomiske avgjørelsen, så har de kompetansen.Et mulig problem for å få solgt seg inn, er at den som leier lokaler, ikke vil investere i andres eiendom.– Hvis jeg kan regne det hjem på tre år og du har en leiekontrakt på fem, så er det vinn-vinn. Men det er tungt likevel. For du har kontrakt på fem år, men skal du være der i fem år?

Datavaktmesteren

I fjor var det 30 år siden den første Datavaktmesteren ble levert, til Helikopterservices terminal på Sola.– Siden den tid har den utviklet seg hele tiden. Vi er i tet i Norge på energieffektivisering og styring av bygg, hevder Thomas Liland-Vik.– Energieffektivisering – det var det ingen som drev med den gangen. Nå er det mye mer stuerent, og konkurranse gjør oss jo bedre. Kompetansen er det viktige. For å levere et bra styringssystem, må du ha tverrfaglig kompetanse. Kunne rør, ventilasjon og elektro og forstå hvordan et bygg fungerer, sier han.

Yr

Nå avslutter KE Automasjon et spennende skoleprosjekt i Arendal.– Roligheden skole har væske-vann-varmepumpe, solceller på taket, full romstyring på alle rom, integrasjon mellom varmeproduksjon og strømproduksjon og leveranse på nett. Hele pakken. Kjempespennende! ifølge sjefen.Siste nytt er at Yr er integrert direkte inn i sentralene. Dermed kan for eksempel bakken lunkes før det faller snø, slik at snøen smelter og det ikke blir nødvendig å kjøre bort store mengder. Han forteller om enorm energisparing på det første prosjektet med denne funksjonen, ved Vikaterrassen i Oslo. Flere nye ting er på gang innenfor både integrering, styring og maskinlæring, uten at han vil snakke så konkret om dem ennå.– Potensialet vårt ligger i alt fra grendehuset til Storebrand på 120 000 kvadratmeter. Vi må tilpasse installasjonen til omfanget. Spennet er stort fra de minste til de største byggene. Mange tenker at det må være enorme størrelser for at det skal bli lønnsomt, men det trenger det ikke i det hele tatt, sier Thomas Liland-Vik.

Powered by Labrador CMS