UTSIKT: Utsikten er flott – om vinteren kan badegjestene sitte inne i 39 grader og se på skiløperne gå rett forbi i lysløypa utenfor badeanlegget, forteller Siv-Hege Helsing Schrøen og Thor Otto Iversen.

Gammelt badevann blir som nytt

De gjenvinner brukt bassengvann, ferdig oppvarmet. Tromsøbadet åpner med smarte løsninger som gir god driftsøkonomi.

Published

De gjenvinner brukt bassengvann, ferdig oppvarmet. Tromsøbadet åpner med smarte løsninger som gir god driftsøkonomi.I byggeperioden var det sprekkene som fikk flest oppslag – både budsjettsprekkene som gjorde badeanlegget langt dyrere enn budsjett og de fysiske sprekkene som førte til lekkasjer som var vanskelige å finne.Men lørdag åpner Tromsøbadet. Da håper og tror daglig leder Siv-Hege Helsing Schrøen og teknisk sjef Thor Otto Iversen at det blir langt hyggeligere resultater å fortelle om.

Gjenvinner

De tekniske løsningene er spennende nok til at de fikk bred plass på Nordnorske VVS-dager i vår.– Mesteparten av energien er fjernvarme. Nord på øya er det et forbrenningsanlegg for avfall og et ganske stort distribusjonsnettverk som bygges ut hele tiden, forteller Iversen.– Ellers er det lagt opp til gjenvinning til oppvarming av basseng og dusjvann. Vi har gjenvinner på bassengventilasjonen, og vi gjenvinner varmen fra gråvannet som går ut av dusjer og garderober og bruker den til nytt tappevann for de neste som skal dusje.

Midnattssolvarme

I sommerhalvåret kan det fort bli for mye sol og varme, ikke minst i en by som har to måneder med midnattssol.– Da prøver vi å begrense oppvarmingen fra sol inn i badet. Vi har solskjerming som styres automatisk av værstasjonen på taket. Vinterstid parkerer vi bare hele systemet, forteller den tekniske sjefen.Tekst fortsetter etter bilder.IDRETTSOMRÅDE: Rundt Tromsøbadet ligger det både ny turnhall, kommunal flerbrukshall og skistadion med skiskytteranlegg, og det er kort vei til både ishall og fotballbane.KANALSVØMMING: Kort vei fra varmt innebasseng til fjellutsikt på utsiden.Vi kan gjenvinne opptil 80 prosent av det brukte bassengvannet på denne måten, og vi bevarer mye av kjemien i vannet.RENS: Slik ser det ut, renseanlegget til 50-metersbassenget.LOGGES: Rens og oppvarming går automatisk og logges hele tiden slik at det er lett å se utviklingen og sammenhengen med de vannprøvene som tas manuelt.TREMANNSJOBB: Teknisk sjef Iversen har med seg to kolleger til å ta hånd om den tekniske driften.BØLJAN GUL: Thor Otto Iversen har tatt oppstilling ved en av bølgemaskinene på Tromsøbadet.LOVENDE: De første testene av drift og vannkvalitet har sett bra ut.DUSJSKAM: Små skillevegger og en plassering med mindre innsyn skal bidra til at moderne dusjskam ikke går på bekostning av hygienen.

Fem sirkulasjonssystemer

Tromsøbadet består av 50-metersbasseng, bølgebasseng, velværebasseng, svømmekanal, utebasseng, barnebasseng, boblebad, varmekulp, kuldekulp, grotte og varmtvannsbasseng. Bassengene fordeler seg på fem forskjellige sirkulasjonssystemer med hver sin temperatur, fra 38 til 10 grader.– Lufttemperaturen er 31,5 grader. Vi skal finjustere etter hvert, når vi får litt mer folk i anlegget og normal bruk, men foreløpig ser det bra ut, ifølge Iversen.

Seks renseanlegg

De seks renseanleggene til badet er det Processing som har levert. De doserer klor, syre og bikarbonat helt automatisk. – Ellers er det sandfilter, UV-lampe og et flokkemiddel som er hovedingrediensene i vannrensingen. Rensesystemet som tar seg av de varmeste bassengene, er det stor sirkulasjon i, og det ser ut til å hjelpe på kvaliteten, mener Thor Otto Iversen.Bassengvannet, det gjenvinnes også.–  Vi filtrerer og renser det vannet som brukes til tilbakespyling av sandfiltrene i renseanlegget. Dette samles opp i en egen tank og distribueres tilbake til bassengsystemene. Vi kan gjenvinne opptil 80 prosent av det brukte bassengvannet på denne måten, og vi bevarer mye av kjemien i vannet. I tillegg er det gjenvunnede vannet allerede oppvarmet, så vi sparer på oppvarming, også, forklarer han.

Vegger mot dusjskam

I garderobene er det små skillevegger mellom hver dusj, og dusjene er adskilt fra resten av garderoben. Slik må det være i dusjskammens tidsalder. – Vi må være på helt fra dag én på at vi ønsker at folk skal dusje nakne og at de faktisk skal dusje med såpe og være nøye på hygiene, sier Siv-Hege Helsing Schrøen.– Alt av byggautomasjon går automatisk. Vi har tidsur på lys, ventilasjon og varme, og vi har bevegelsessensorer. Ventilasjonsaggregatet i administrasjonen stopper om natten, og avtrekksviftene på kjøkkenet går også på tidsur med mulighet for å overstyre. Bassengsirkulasjonen går i økonomiinnstilling når det er lavt antall folk i badet. Vi skal ikke stå på full gass konstant, sier Iversen.Han leder en avdeling med tre ansatte. De to teknikerne går turnus med tidligvakt og senvakt, og så deler alle tre på helgene. Samtidig har han muligheten til å overvåke driften hjemmefra. Alt i alt har Tromsøbadet rundt 60 ansatte fordelt på 23 årsverk.

Powered by Labrador CMS