Rørlegger-Geir-Sirnes-beste-butikk
Christian Sirnes har overtatt ledelsen i familiebedriften etter faren Geir.

Byens beste butikk

I fjor ble de kåret til Haugesunds beste handelsbedrift. I høst har Rørlegger Geir Sirnes i Haugesund rundet førti år. Og det uten en eneste permittering noen gang.

– Vi er trolig den bedriften i Norge som har flest rørleggermestere, sier Christian Sirnes. Dagens leder i familiebedriften i Haugesund har tro på kompetanse og satser gjerne på staben. Av de 26 ansatte i butikk og håndverksavdeling har åtte mesterbrev.

Det er i en bedrift som du ikke møter på de store prosjektene. – Vi satser på mannen i gata. Det er privatmarkedet vi prioriterer, sier Christian Sirnes.

Beste-butikk-Geir-Sirnes
BEST: Bademiljø-butikken er den beste handelsbedriften på Haugalandet.

Jubilerte

I september feiret bedriften 40-årsjubileum. – Vi har hatt fullt opp å gjøre hele tiden. På disse førti årene har vi aldri permittert en eneste mann, forteller Geir Sirnes.

Han begynte for seg selv i 1979 og flyttet inn i et forretningsbygg nord i byen fire år senere. Nå har firmaet innbydende butikk i Karmsundgata, hovedinnfartsåren til Haugesund sentrum sørfra. Gründeren er blitt 66 år og har overlatt ansvaret til sønnen.

– Jeg er enebarn, vokste opp i de gamle lokalene og visste tidlig hva jeg hadde å gå til, smiler han. – Jeg har vært med og sittet i bilen siden jeg var en liten drittunge.

Lærer opp rørleggere

Neste generasjon, som heter Geir etter bestefar, er tolv år. Han har ennå god tid til å bestemme seg for om det blir rørlegger av ham. Uansett satser familiefirmaet målrettet på rekrutteringen. Det er ikke lett med en generasjon som ikke har noen erfaring med praktisk arbeid,

– Det kommer lærlinger her som aldri har byttet et dekk. Men sånn er samfunnet blitt. De klatrer ikke i trær og detter ned lenger, smiler Christian Sirnes.

Han har vært gjennom en lang periode der altfor mange potensielle håndverkere ville arbeide offshore. Nå er de tilbake.

– Men bransjen her har slitt med at folk har forsvunnet ut. Det er ikke bare å hente noen fra en annen bedrift, heller, for det er underskudd totalt sett. Derfor har vi tatt inn mange og lært opp fra bunnen av, forteller han. Industrimekanikeren, bakeren og lastebilsjåføren er blitt flinke rørleggere.

Hele badet

– Det vi gjør her, er veldig allsidig. Litt leiligheter og eneboliger, men ikke noe større. Vi vitser litt med at hvis tegningen er større enn A3, så klarer vi ikke å brette den ut. Det er nok av andre som gjør det – vi er ikke med på den krigen der, sier Sirnes junior.

– Et bad er en grei jobb. Du kan bli ferdig på tre uker, og det blir flere hundre tusen. Skal du ha en firemannsbolig, kan du holde på halvannet år for samme sum. Vi leier jo inn andre, så det blir mye viderefakturering, men det er god omsetning.

INNBYDENDE: En fristende butikk trekker kunder. Målet er at de skal komme hit først og ikke gå til for eksempel en flisbutikk.

Rørleggerbedriften har ansatt egen snekker, men vurderer å ansette en til. Det er nemlig så mange privatkunder som vil ha hjelp at Sirnes ikke klarer å ta unna pågangen.

– I tillegg til totalbadmarkedet har vi litt for forsikringsselskaper og kommuner, forteller Geir Sirnes.

Fornøyde-leverandører-Purus
FORNØYD: Purus er blant leverandørene som har skrytt offentlig av Bademiljø-butikken i Karmsundgata.

Gatefest

Han er storfornøyd med beliggenheten i Karmsundgata. Nesten 30 000 biler passerer butikken hvert døgn. Hvert år inviterer Sirnes og naboene til stor gatefest. I fjor solgte butikken for to millioner kroner på en dag. I år ble det 1,3 millioner, men høyere fortjeneste. Leverandørene stiller med selgere og er svært overrasket over hvor stort trykket er.

– Folk står i kø før vi åpner. Vi omsetter mer på en dag enn en enmannsbedrift på et helt år, smiler Christian Sirnes. Etter at VVS Norge kom i gang, ser han at leverandørene ikke har noe å gi på prisen til slike kampanjer lenger. – Prisene er så presset allerede. Det er kjedelig at vi ikke kan få noe ekstra, men det er bra at vi har gode priser hele året, sier han.

Årets handelsbedrift

I fjor ble det altså pris som årets handelsbedrift.

– Vi skal ha en fin butikk. Det gjelder hele Bademiljø-kjeden. Butikken må være et utgangspunkt. Faren er at kunden går inn i en flisbutikk først. Derfor gjelder det for oss å ha en god butikk og få dem inn her først, sier Christian Sirnes.