Tine-meieriet som bygges på Flesland, får all varme og kulde levert av kjølemaskiner og varmepumper i samspill, viser byggeleder Bernt Skaalvik i ÅF Advansia.

Blåmugg, kumøkk og termodynamikk

Banebrytende meierivarmepumper.

Published

De er så heldige at de trenger både kjøling og oppvarming. – Det går an å kombinere økonomi og økologi, sier Kim André Lovas hos varmepumpeprisvinner Tine.– Ny og banebrytende teknologi med varmepumper til oppvarming og kjøling, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (Novap) om det Tine gjør. Resultatet var at meierikonsernet fikk årets varmepumpepris.

– Best på bærekraft

– Ambisjonen vår er å være best på bærekraft innen den norske matbransjen. Vi tror det går an å kombinere økologi og økonomi, sier Lovas. Han er fagspesialist på energi i Tine Produksjon.Han trekker frem samspillet mellom behovene for kjøling og oppvarming.– Vi klarer å balansere energi og gjenvinne mye av spillvarmen. Så bufrer vi det til vi får bruk for energien igjen, sier han og forteller hvordan Tine arbeider mye med termiske lagre. Varmen lagres i svære vanntanker til det blir bruk for den igjen.– Vi prøver å balansere ut energiforbruket så mye som mulig. Så slipper vi også å dimensjonere utstyret for maksbelastning, forklarer Lovas.

Ålesund og Bergen

Novap trekker frem meieriene i Ålesund og Bergen som eksempler.– For det nye meieriet som vi bygger i Bergen, har vi satt som mål at det skal bli det mest effektive i Tine, men også det mest miljøvennlige. Der jobbet vi mye for å finne de mest moderne løsningene for energibruk og miljø. Anlegget vil være det første som får all varme og kulde levert av kjølemaskiner og varmepumper i samspill, og det første meieriet uten fossil eller direkte elektrisk oppvarming, forteller han.

Sparer 5 GWh

– Det gjør igjen at vi kan redusere energibruken med nesten 5 GWh, som tilsvarer nærmere 250 husstander, sier Lovas. Da sammenligner han med dagens meieri i Bergen.Som backup får bergensmeieriet fjernvarme, og har også en kjele hvis det skulle gå riktig galt.I Ålesund er det snakk om helt andre temperaturer. Der produserer meieriet nå damp på 180 grader med varmepumper. Meieriet i Ålesund lager UHT-produkter – altså produkter som varmes opp for å bli langtidsholdbare. Sjokoladepudding, karamellpudding, gelé, bringebærsaus, vaniljekrem og iskaffe er eksempler.

Kumøkk på tanken

I Selbu, der det ikke minst produseres blåmuggost, har Tine montert CO₂-varmepumpe. Og satsingen på miljøvennlig energi går lenger enn bare til varmepumpene – for eksempel har konsernet tatt i bruk de første bilene som kjører på biogass, laget av kumøkk fra de samme melkekyrne som leverer råvarene til meieriproduktene.– Vi har satt oss som mål at vi bare skal bruke fornybare energikilder og drivstoffkilder innen 2025, sier Kim André Lovas.– Vi ser at forbrukerne stiller stadig større miljøkrav til varer og tjenester, og vi får tydelige signaler om at her bør vi ligge langt fremme.

Powered by Labrador CMS