– Travelt er bare forbokstaven

Rekordkulden gir store problemer for mange bergensere. Rørleggerne i byen ringes nå ned av fortvilte kunder med frosne rør.

Published Last updated

– Dette er den lengste kuldeperioden sisten 1895, noe som gir store utfordringer og mange frosne rør, sier daglig leder i Vitek, Torgeir Nærø.

– Travelt er bare forbokstaven. Bare de siste timene har jeg fått inn cirka 50 e-poster fra folk som trenger hjelp. Vi jobber derfor med å frigjøre alt vi har av ledig mannskap for å ordne opp, sier daglig leder i Arna og Åsane rørleggerservice, Ståle Høyvik.

Går doble skift

Også hos Vitek kan de melde om massiv pågang.
– Vi har den siste tiden fått mellom 200 og 300 kundetelefoner hver dag. Når det er så kaldt over så lang tid, så er det mange som får problemer. Vi går derfor doble skift for å få unna alt, sier Nærø. Det er ikke unormalt at rør i Bergen fryser om vinteren, men han forteller at de må langt tilbake for å huske en tilsvarende situasjon.

– Jeg kan ikke si at vi må tilbake til 1985 for å finne en lignende situasjon, men det er lenge siden vi hadde så mye å gjøre knyttet til frost, sier Nærø.

– Vi hadde frostproblemer for to til tre år siden, men noe lignende som dette må vi i alle fall ti til tolv år tilbake i tid for å finne, sier Høyvik.

Frostplugger på 40 meter

Nærø forteller at pågangen er stor både fra privatkunder, men også fra eiere av næringsbygg og offentlige kunder, som for eksempel skolebygg.
– Normalt er det eldre bygg som sliter mest, da de ofte er dårligere isolert enn nye bygg. Det kan også være at man har tatt snarveier ved en oppussing, enten ved å legge uisolerte rør i yttervegger eller over tak. Større bygg er vanligvis bedre rustet, men det er heller ikke alle skolebygg som håndterer sprengkulde over så lang tid, sier Nærø.

Han forteller at koronasituasjonen kan ha vært med å bidra til å forverre situasjonen for noen.
– En del har blitt værende på hytten lenger enn de pleier. Da blir vannet stående i ro over en lengre periode og da fryser det. Det er ikke uvanlig at vi finner frostplugger på 40 meter, sier Nærø. Da tar det naturlig nok tid å ordne opp og i noen tilfeller kan det ta svært lang tid å tine frostpluggene.

– Noen ganger kan det ta 15 timer å tine opp frostpluggene. Andre ganger er det gjort på noen minutter, sier Nærø.

Ny storm i vente?

Det ser imidlertid ut til at problemet er i ferd med å løse. I neste uke er det nemlig meldt mildere være og da kan problemet gå over av seg selv.

– Det kan også gjøre at de som så langt ikke har fått frosne rør får det nå. Dersom mildværet kommer for raskt, så kan det føre til at kulden slår ned i grunnen, slik at enda mer fryser til. Derfor kan mildværet, som i utgangspunktet høres bra ut, faktisk bidra til å forverre situasjonen, sier Høyvik.

Han oppfordrer også folk til å være forsiktige dersom de forsøker å tine rørene selv.
– Dersom rørene har fått frostskader vil en tining kunne føre til vannskader, noe som ofte blir betydelig mer kostbart enn en frostskade, sier Høyvik.

Powered by Labrador CMS